Policija

_ 50

За педесет година 27 команданата, од којих су првих 22 умрли. Међу њима налазимо имена многих наших војних одличних аукторитета и људи, који су својим искреним и оданим радом заиста задужили жандармерију, да их се са захвалношћу сећа. Наша ће жандармерија умети и на дан своје свечане прославе манифестовати своју благодарност према таквим својим старешинама, који су се заиста залагали за њено добро и напредак. Нека је мир и слава умрлима, а хвала живима!

Жандармеријски фонд

Прослављамо педесетогодишњицу установљења жандармерије. Ми који имамо за собом тек стогодишњицу Почетћка ослобођења из ропства, а још немамо ни стогодишњицу почетка модернога уређења државе, прослављамо установљење једне од, може се рећи, првобитних државних установа. Брзо смо кора- · чали и развијали се, хитајући да што пре извршимо уређење, и чак да наглим корацима извршимо модернизирање државних установа, не хотећи да изостанемо иза других културних сређених и уређених држава. У тој журби и хитњи оставили смо оно што је прво створено да створимо оно што још није створено, и дошли смо до тачке да оно што је позније буде уређено и модерно, а оно, што је у почетку постало, остане онако како је први пут створено, и да нам сада, због тога, изгледа престарело и несавремено.

Једна од тих државних институција јесте и наша жандармерија, о којој се свакодневпо пише у нашој јавности с подсмехом и великим багателисањем. На сваком кораку, у свакој прилици, свуда: и преко штампе, и на улици, и у друштву — чуће се само неповољно и непријатно о жандармерији. Критикујемо и нападамо ; протестујемо и грдимо, не питајући шта је узрок томе; не хотећи да оно што не ваља лечимо и поправљамо.

И баш данас када ће се, изузетно, с похвалом говорити о жандармерији зато што је то дан њене славе, дан који нас опомиње на услуге које је она учинила овој земљи, дан када ће пасти лепе здравице и када ће се све посматрати лепим очима. — налазимо да данас треба рећи и оно што је поглавити, и може се рећи једини узрок, да наша жандармерија и после пе-