Policija

Луна“ Ћеловић. БЕОГРХД“

Година УП. 15. ФЕБРУАРА 1920. ГОД. Број З,и 4. |

ПОЛОЖАЈ И ДУЖНОСТИ ЖАНДАРМА У СЛУЖБИ!

Написао жандармеријски пуковник Милан А, Мивлер — Вагреб

Једна од најважнијих задаћа у нашој уједињеној држави јест успостава и трајно подржавање јавнога реда, мира и поретка; свако треба да је сигуран за свој живот и иметак; свако треба да је свјестан, што смије, а што не смије да ради било у интересу саме државе, друштва или појединца, па да знаде,

што га чека, ако се било у ком погледу огријеши о законе, прописе или наредбе.

да подржавање јавног мира, реда и сигурности у држави у првом је реду звана уз остале области жандармерија; она треба да вазда будним оком прати све појаве, да својом непре-_ кидном службом већ унапријед спријечи све. оно, што би било кадро нарушити јавни поредак, а ако се је каква протузаконитост већ догодила, то не смије да мирује прије, док потпуно не истражи кривицу и нарушитеља поретка не преда у руке надлежне власти на законити поступак.

Жандарми као органи јавне сигурности су прије свега извршујући органи, по којима полицијске власти обављају своју ексекутивну службу, а да жандарми узмогну своју прописану дужност законито испуњавати, морају настојати, да свестрано упознају све законе, наредбе и прописе, на које се њихова служба односи. То знање стећи ће жандарми прије свега ваљаним по-

дучавањем од стране својих стручно изображених претпостављеника и старијих, а употпуњавати ће га непрекидним проучавањем закона, наредаба и прописа, те струковних дјела (књига).

Мањкаво или површно подучен жандарм бити ће кроз цијели свој вијек шепртљом, никада неће бити доста одлучним

' Молимо уваженог писца да нам не замери што смо му овај чланак штампали ћирилицом. Томе је једини разлог немања латинских слова. "У нашој штампарији, али ће их ускоро бити.