Policija

— 668 —

дана по овоме доведена је у лабораторијум једна скитница, ухваћена приликом једне полицијске потере, која је падала у очи по једној рђавој мрљи на капуту. На његовом рукаву нађено је једно необично зрно, у виду крила, као што су зрна од. млечнака. Микроскопским испитивањем утвђено је, да је ово зрно произлазило од биљке, релативно ретке у околини. Један њен џбун налазио се на два корака од леша, и његов плод,. ношен ветром, пао је на одело нападачево за време борбе. Овај детаљ, по изгледу незнатан, решио је проблем. Видећи да је ухваћен, убица је признао кривицу.

У једном другом убиству жртви је била располућена лубања ударцом сабље. Приликом испитивања сабаља коњаника. месног гарнизона, нису ни на једној откривени трагови крви ни карактеристичне повреде реза, али је на једној нађен остатак“ траве. Пресиран питањима, коњаник је најзад признао кривицу.. По извршеном злочину он је своју сабљу избрисао о траву.

Крадљивци често остављају на месту извршеног дела трагове употребљеног осветљења, који могу корисно послужити. "ва њихову идентификацију. Рајс је нашао трагове стеарина на столу, у једном опљачканом дућану. Пошто место није било. довољно јасно, да би могао добро испитати трагове, потражио“ је свећу. Један момак налази ову у оделу једног од својих колега, у гардероби, и доноси му. Рајс констатује да се на њеној. основи налази маркатни трагови од лепљења, који су се потпуно подударали са траговима нађеним на обојаној фијоци..

У једној крађи извршеној у Монтенимару ми смо пронашли кривца помоћу отиска прста у остаељеној свећи.

Што се тиче трагова одела, они су од капиталне важности. Додир штофа производи у прашини отиске, на основу којих се може утврдити: да ли је злочинац носио кончане или: вунене рукавице. Траг остављен пешом сомотског капута на прашњавом мермеру помогао нам је да идентификујемо извршиоца једног убиства у околини Турниса. У једном другом случају крадљивац је, прескачући зид једне виле, пао на колена и оставио врло карактеристичан траг од сомотских панталона, које су с једне стране биле закрпљене утканијом материјом. Захваљујући овом детаљу, крадљивац јегодмах пронађен.

Обијање оставља трагове, који се морају најдетаљније: анализирати. Калупљење у воску и фотографско увеличавање: