Policija

Праве полиције Безбедности готово није ни било. Тек последњих месеца Дењикинове владе, основана су, по великим местима тако звана „Оделења за криминална истраживања“, која су се, поред чисто кривичних дела, бавила и политичком полицијом (противу бољшевичких делања). Међутим, шефови ових одељења били су млади правници, (без познавања заната, "и неспособни да даду успешних резултата у кривичним истраживањима. |

У главном, позадина добровољачке армије патила је много услед недостатка административне и полицијске организације. Међутим, док је под бољшевицима народ држан у стези #808деном руком, једном врстом полиције терора, дотле је полиција у позадини Дењикинових армија била врло блага и слаба. _ Крађе, преваре и спекулације сваке врсте достигле су врхунац због немоћи полиције, а особито услед примене некадашњих "руских закона, познатих са свога либерализма и благости казни. Полицијски чиновници чинили су све што им је било могуће, да одрже ред и обуздају огроман криминалитет, али, једно. "оскудица у чиновништву и недостатак техничких средстава, а друго стање у земљи после бољшевика, отежало им је задатак и учинило, да је рад њихов остао готово без икаквог резултата.

Добровољачка војска осетила је нарочито недостатак једне " специално војне полиције. Месеца децембра, када је повлачење почело нагло на целом фронту, велики део добровољачких армија, деморалисан и заморен овим зимским походом, претворио се у зликозачке чете, које су пљачкале све на своме пролазу, јер није било никакве полицијске ни жандармеријске снаге, да заштити народ од војника без храбрости и без дисциплине. Недостатак једне добре полиције, с искусним старешинама, која је тако потребна у позадини сваке војске, а У грађанским ратовима нарочито, један је од најважнијих разлога, може се рећи, што је поход Дењикинов прошао рђаво.

М. Ј. 1.