Policija

-- ПО

тетог 20. јануара ове године а допуњеног пре краткога времена, како би одмах могли да увидимо недостатке нашега закона, недовољно строгог и прецизног и без потребне санкције, са бирократским начином извршења противу кога су подједнако незадовољни и сопственици станова и закупци.

Закон важи за Софију, и три друге веће вароши у Бугарској, а ако Министар Унутр. Дела нађе разлога, да га примени још у коме другоме месту овлашћен је, да одлуком и за то место прогласи важење поменутог закона.

За извршење закона постоје нарочите комисије, постоји специјалан суд, комисији напомоћи, опет, нарочити експерти, инспектори из реда архитекта и лекара у свакој од поменутих вароши. Где је комисија много оптерећена послом, Министар је надлежан да одреди и квартовне комисије, које стоје под надзором централне комисије. Госп. Министар поставља чланове комисије из реда честитих закуподаваца и закупопримаца по пола. У суду, пак, суде грађанске судије поред судија редовнога суда. Министар Унутр. Дела издаје одборима упуства за рад и његова наређења имају силу закона, па и повратну силу.

Судови су дужни најдаље за две недеље од дана учињене пријаве, да донесу одлуку по спорноме случају. За многе случајеве су њихове одлуке одмах извршне. Тек после годину дана могу интересоване стране тражити ревизију тих одлука код грађанских судова.

Комисија не води протоколе већ само исписује књигу са перфорисаним формуларима у дуплакату о својим одлукама од којих други примерак издаје. интересованој страни.

Она наплаћује од имућнијих и таксу од 10 до 5000 левова, према спору и имовноме стању интересованих страна.

Реквизиција станова се врши и тачно и прецизно у побројаним случајевима. Међу њима се помињу и случајеви, реквирања посластичарница, крчми, кафаница, пивница и других подобних зграда. Тако исто и станови, несолидних шпекуланата, преступника, „неморалних лица и лица, која су дошла да проводе „охоленђ животљ“ која се упућују у места њиховог ранијег сталног становања.

Средња норма за становање код њих је: 1 соба за самца, две собе с кујном за породицу од два лица, и по | соба више за друга два лица више у породици. Нарочита отступања могу се

бе