Policija

НИ

так ђин ро пибђепји отааћ разаса 12 Сејупор 5оЏеса, Кор 8 фу епјет соуоге о ргаудојибЦи пау5ћ 5идаса је хапозиша пјебта орзвији, Како 5и !пајзка рјетепа хадохоЏпа за 5уојта

ргамозидшт рпката. | „»Ргауш Заујеник“.

ПОЛИЦИЈСКА ИНДУСТРИЈА У БЕЧУ

Ауторитет бечке полиције и њена делатност, није се ниужолико променула новим републиканским стањем државе. Поштовање које су свакад бечлије имале према своме „шуцману“, задржало се је у пуној мери и данас, и довољна је само једна његова реч, па да му сваки покорно следује. |

Али у апарату бечке тајне полиције осећа се извесна немоћ, празнина. Број тајних полицајаца, детектива, знатно се смањио према доста скромном буџету. Поред тога скупоћа животних прилика гони их да траже друге послове са већим изгледом на добит, те је велики број највреднијих и најискуснијих старих чиновника напустио каријеру и одао се посредничкој трговини, која је као и свуда, и у Бечу јако развијена. Њихов је успех у овом новом занимању у толико већи, што су та лица имала врло тесних веза са свима слојевима друштва, које данас искоришћавају за своје личне послове.

Многи од њих, који су располагали извесним капиталом, тако да нису у прво време били приморани радити за насушни хлеб, створили су своје детективске биров, којима су одмах у првом месецу постигли огроман успех, тако да приходи истих данас далеко надмашују и приходе највиших државних чиновника, и долазе изнад прихода хотелских портира, чији се положај данас у Бечу сматра као најзавиднији у том смислу.

Ти детективски бирои постали су центар целокупног обрта жако у трговини, тако и у приватном животу. Десили се каква крађа, оштећени знајући да је државна полиција данас немоћна да му пружи брзу помоћ, обраћа се бироу, који кривца проналази као и покрађене ствари, и подноси државној власти већ готов ислеђен предмет. Његова је награда већ унапред утврђена, у случају успеха или не, као у каквом трговачком послу.