Policija

— 1065 —

На другој страни пак наше окруже скупштине, и поред. веће слободе рада него што је имају француске окружне скуп“ штине, до данас нису биле у стању прибавити себи никакав виднији углед, нити су успеле да задобију какав јачи политички утицај у земљи. Оне се готово не чују; ако се и чују, хо је најчешће увек по каквом влу. Истина ми имамо један кратак период за разматрање, али по јутру се дан познаје. Не могу се ни доцније очекивати за врло дуго време неки особити резултати од наше окружне самоуправе, јер она представља једну политичку школу, у коју је пуштен наш мало писмен и нешколован народ, да се сам вежба у управљању собом без и једног инструктора.

Ми смо имали прилике да у Француској посматрамо на самом послу две окружне скупштине: округа де Зете е Ове де ја Наше Зауоје. Састав и рад обеју скупштина пружао је праву слику малих парламената збот високе културе и школе већине њених чланова. Посматрајући ове скупштине, ми смо себи постављали питање: „Ама зашто су ове и овакве људе тако везали“ А сећајући се своје отаџбиче питали смо се: „Ама зашто су оне наше тако пустили сасвим самег“ И ми смо дошли до резултата, да је то дошло отуда, што смо ми ведовољно политички развијен народ и као такав волимо да имитирамо, али у 'оме имитирању не умемо да пронађемо оно, штто нам одговара. .

Међутим, апсолутно не стоји у истини, да смо ми и поред зашшег система окружне самоуправе више демократска земља | од Француске. Ту заблуду као да треба нарочито сузбијати код | вас. Ми имамо још мегдана, да се од Француске учимо подитичкој слободи. Наш систем окружне самоуправе јавља се као: депласиран у сред једног застарелог и зарђалог административног режима. Наша административна организација је један авахронизам, који се задржао још само код нас. Наши управни _ органи, окружни и срески начелници, преоптерећени су разним атрибуцијама, које им дају изванредну власт. Они између осталога имају и ове изузетне атрибуције: сем административне (превентивне) полиције имају у својим рукама и судску полицију. Судски су органи за ислеђења свију врста (закон о среским и градским судовима тек се сада полако изводи); судски · су органи за грађанска извршења; они су судије за изрицање