Policija

ПО

трбачу, али ие савијају увек своју вољу; они „тумаче“ ту наредбу и извршују је по свом нахођењу. Ако је од важности ка се не удари спреда, отворено на данашњег министра, није ништа мање важно ни стећи.немилост сутрашњег министра. Окружни начелник мисли на будућност. Зна да кабинети пролазе и неће да се замери ни једном.

Под централном власти мало ослабљеном у Француској, |

нема јединства у унутрашњој политици; готово сваки округ ма своју, на коју министар има утицаја мање него посланици, сенатори и њихови одбори. Министар Унутрашњих Дела у Франдуској је дакле мање моћан него што се то замишља. Али ако се он не слуша, погрешка је за то само до њега, пошто има сва средства да нагна на покорност своје начелнике, а преко начелника све чиновнике, а преко чиновника општи суверени глас.

Енглеско Министарство Унутрашњих Дела нема никакве сличности с француским Министарством Унутрашњих Дела. То није политичко Министарство, које даје политичке импулсе земљи. Није главна изборна агенција за краљевину. Оно је, као и сва министарска надлештва, један прост надзорни одбор.

· Два члана кабинета деле међу се функције онаквог Ми-

нистра Унутрашњих Дела, кад што је код Француза. То су државни секретари Ноте ОШсе-а и председник |оса! Ооџегпетел! Воагд-а (Одбора Месне Управе).

Овај председник је контролор јавне помоћи, јер му је дужвост да примењује закон о помоћи старцима и води надзор над радовима и рачунима „чувара“ (Оџагфап), који су администра· "тори сиротињске имовине; директор је хигијене, што сва нанжменовања месних службеника за чување народног здравља мора он одобрити и што води надзор о њиховом раду преко својих сопствених инспектора, што све уредбе о становима и индустријама, штетним за здравље, загађивању водених токова, и т. д. мора одобрити он пре њихове примене; старалац је

25.000 месних власти, које не могу закључити зајмове ни оту-

Ђити своја добра без његовог овлашћења; њихов је старалац још, кад моле парламент да изгласа закон посебног интереса (добијање повеља, њи инв овлашћење за грађење же'лезничких пруга и Т.д); контролор је за каквоћу .унесене хране; највиши је лав гробља; председник Воатд-а за месну

управу је све то; сем тога дужност му је још и да води над-

Е