Policija

— 980 —

ПРЕД ПОПИСОМ СТАНОВНИШТВА

Написао др. Милан Кресер заменик директора државне статистике

Крајем јануара идуће године извршиће се на целој терито"рији Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца попис становништва, а сњиме и попис домова и домаћих животиња. Први ће то бити попис у ослобођеној и уједињеној нашој држави. Већ сем збиља осећа прека потреба, да се он изврши, јер смо услед статистичке дезорганизације, узроковане ратом, на који». 60 процената територије без икакве статистичке информације. А на ту информацију чекају и државна управа — за решавање толиких друштвених питања, и наука — за испитивање социјалне масе.

Важност пописа становништва није потребно истицати. Та свак зна, да је становништво и садржај и циљ државе, да · је оно мерило државне снаге и њене господарске делатности да су све уредбе условљене становништвом и уређене због њега. Ето, зашто држава води евиденцију становништва и зашто " за своју политику тражи ослон у статистици, ето, зашто се врше те огромне пописне операције. скопчане са толико и труда и времена и трошка.

Попис становништва извршиће се на основу уредбе министра за социјалну политику, која укратко одређује, шта ће се пописати, који ће органи вршити, а који надзирати пописивање, како ће се казнити лица, која или у опште не би дала "података, или би исказала криве податке, или спречила или отежала попис, или се без оправдана разлога, на позив не би ррихвгтила пужности пописивача. Установе о казнама потребне "су, да се зајамчи несметано провођење пописа. Међутим су оне данас, где је јавност већ убеђена о користим потреби пониса, више или мање само формалне прироле.

На оснози уредбе, израђена су у државној статистици потанка правила и “путства за извршење пописа и састављени обрасци, који ће служити код попуњавања. Од свих тих образаца, Т их на броју, скренућу пажњу јавности особито на три: на пописницу, листу за домаћинство и образац за попис демаћих животиња. Ево, чему ће да служе ти пописни обрасци пи који им је садржај.