Policija

Податак 2. и 3. бр. „Полиције“.

ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ ДИРЕКЦИЈЕ ПОСРЕДНИХ. ПОРЕЗА О РАЗУМЕВАЊУ ПОЈЕДИНИХ ОДРЕДАБА НОВОГ ЗАКОНА О ТАКСАМА. +) 7

и.

Уговори са државом и плаћање такса.

Генерална Дирекција Посредних Пореза дознала је де нека државна надлештва приликом склапања уговора са приватним лицима или уставовама за извршење неког посла или набавке, у уговорима назначују да ће таксу за правни посас платити држава.

Овакав рад противан је закону, јер по чл. 8. Зак. о Таксама кад правни посао изврше два лица од којих је једно плаћања таксе ослобођено, таксу плаћа неослобођено лице.. С тога је Генералној Дирекцији Посредних Пореза част замолити Министарство за наређење свима подручним надлештвима да се при склапању уговора о извршивању правних послова. са приватним лицима и установама строго придржавају прописа чл. 8. Зак. о Таксама, јер друкше поступање нема законске вредности а сем тога повлачи и кризично поступање према одговорном лицу. — Изузетка од овога може бити само: кад су у питању случајеви из тач. 41 и 42 чл. 42, Так, и при" стојб. правилника и то на начин тамо прописан.

06. Бр. 42230 од 13-ХН 1923. године.

Државне набавке и такса.

Последњу реченицу трећег става напомене ув ТБр. 27. таксене тарифе треба разумети тако да непосредне куповине из радње без претходне погодбе не подлеже плаћању таксе из ТБр. 24 као и набавке ако су испод 2000 динара.

Обј. од 5.-1 1924. год. Бр. 622.

#) Ова објашњења публикована су у часопису „Пореска Служба“. Жев. ва новембар — децембар, 1923. год).