Policija

— 429 —

Сви су се чланови сложили с њиме, да и то питање спада у једно од најакутнијих и најважнијих на пољу наше службе, и да се за многобројна зла, којасе у свету дешавају има у првоме реду да захвали могућности прикривања појединаца путем неисправних путних исправа.

Као уместан и користан оглашен је и предлог г. Д-р Хеплера главзог државног тужиоца у Аустрији, о сузбијању злоупотреба са званичним печатима чији су фалсификати многтобројни на појединим важним исправама, и што је најглавније, према досадашњем начину израђивања и набављања истих, којих је врло лако нередовним путем добити.

На првој заједничкој седници или на првоме идућем конгресу ово ће питање бити предмет свестране студије, како би се и овоме злу што више стало на пут од стране позваних државних власти, заједничким старањем и методама у свима државама. У пројекту је да се направи колекција печата централних и првостепених државних власти, чије се званичне исправе признају и изван државних граница, како би се упоређивањем печата из колекције, где ће бити несумњиви отисци и оних на исправама, брзо могло да зна, да ли се има посла са исправним или каквим лажним документом.

Било је говора, да на идућим конференцијама буде третирано и питање цигана скитача, који по својим криминалним подвизима дају често полицијама обилно брига и материјала за рад, по свима културним земљама.

Поред остапих још других предлога спореднијега значаја, усвојен је и предлог да делегати пошаљу извештај о организацији полиције и службе безбедности сваки из своје земље и по могућству у виду чланака са илустрацијама, како би се то све објављивало сукцесивно у нашем заједничком органу у Бечу и на тај начин се полицајци појединих држава информисали о начину организације и рада у другим земљама и тиме стицали нова искуства и потстрека за даља преуређења. и усавршавања.

Интересантно је било и саопштење г. Д-р Паљића из Дрездена, о практичним успесима телеграфије без жица у служби полиције. Он је поднео на увиђај члановима комисије фотографије извесних лица и фотографске снимке отисака прстију, које су пренете на плочу из једнога места на друго