Policija

— 607 —

удаљени. Ово буни Арнауте односно бројног стања, а у исто време доводи их у опасност. У случају сукоба, овако растурени наши људи могу се успешније тући са њима. Само у случају кад имају да спроводе стоку кроз опасна места по њих, онда јуре и у опасности, те с тога у тим приликама и на таквим местима помажу машинске пушке и бомбе. Што више машинских пушака и бомби то су ствари које њих плаше и декуражирају за акцију.

Ниже ће мо изнети неколико главних напомена односно њихове тактике, када се крећу без плена и када су с пленом.

Треба разликовати прелаз самих чеша без плена и њихово кретање по нашој територији са пленом Они се за овај циљ крећу ноћу а дању се одмарају било у Беличкој шуми или у Пртењу, Врбенском, Врбенско-Богдевском, Гржумчу и Душку, Бистри и Требишкој Рупи, а највише у Штировичким пећинама. Обично их треба тражити поред воде, извора, бразде поточића или на камену поред таквих вода. Покрет са више страна једино је препоручљив у оваким местима. Такав један сукоб порушио би им све планове, људе би растурио на све стране, а можда нагнао и на предају, јер сви не познају терен, и сматрају за несрећу такве сусрете те немају куражи | да што год предузимају. За претрес оваквих места препоручују се јаче и чешће потере са више страна, а на случај сигурног извешћа извршити претрес дотичног места са јачим снагама.

Ноћу је ствар друкчија; они имају да пређу преко Радике и Ничипурске реке и зато ноћу сићи и држати све могуће пролазе поред река: Радике и Ничипурске са мањим бројем ако нема извештаја да су што опљачкали, а са пуним бројем када се очекује прелаз са пленом. По сваку цену и са највећом пажњом држати тајно Волковију, Рибнички и Нистровски мост, улаз у Ничипурску клисуру код реке, Ничипурски мост, код Трнице, оба моста и оба Врбенска моста.

Док се Арнаути крећу, а то бива ноћу, ћутати и чекати у заседи. Када се Арнаути дању одмарају ићи и одкривати их као кад се иде у лов у места напред назначена, за која се зна да су веома често њихова склоништа,

Једном откривени траг не напустити и истрајати у гоњењу па макар се и до границе ишло. Ако није довољно