Policija

— 823 —

У случају мобилизације и рата Министар Унутрашњих Дела ставља Министру Народне Одбране потребан број жандарма на расположење.

Државна управна власт прве инстанције (срез) је службена власт жандармерије, како у погледу вршења службе, тако и у погледу надзора над вршењем службе.

Ако се укаже потреба, да жандармерија врши службу по градовима, који имаду своју самосталну пољицију, Чини зато потребан предлог управна власт друге инстанције (округ) Министру Унутрашњих Дела.

Нл случај угрожене јавне безбедности, могу државне управне власти у споразуму са старешинама жандарма груписати жандарме на угроженом месту.

Осталим грађанским властима жандармерија није потчињена; ако ове требају услугу жандармерије. обраћају се надлежној управној власти. Само у случају где је погибељ у одлагању, дужна је жандармерија и овима властима пружити помоћ.

Судови и државии тужиоци по кривичним предметима могу непосредно тражити помоћ жандармерије, а у свима. осталим случајевима само путем надлежне управне власти.

Жандармерија је дужна извршити сва законска наређења своје службене власти, без оклевања, и не сме се упуштати у расматрање оправданости тих наређења.

Неизвршење добивеног наређења може се правдати само ако је исто противно заклетви и интересима државе или протигно постојећим законима, али је жандармерија дужна одмах о томе известити своју. претпостављену команду.

За наређење одговорна је власт која га је издала, а жандармерија је одговорна за извршење тога наређења у духу закона.

Жандармерија има право тражити писмено наређење ну. оним случајевима, где то није нарочито законом предвиђено.

Особље на служби у жавдармерији потпада под војно судство, а прописе у погледу одржавања дисциплине, и опште дисциплинске прописе прописује Министар Унутрашњих Дела.

| Жандарми при вршењу службо имају права грађанске и · војничке страже, а могу употребити оружје само кад прети. опасност, и то у случају: