Policija

__ пе

гледалаца познао чије су. Ревултат је био позитиван.

Американска и берлинска полиција то већ много чешће употребљава, старајући се да после неколино часова изнесе слику _одбеглог дефрауданта, варалице и томе слично.

На тај начин већ хиљадама људи, после неколико часова, ама у памети слику траженога влочинца, пошто се она престави на платну у природној величини, што има много већега дејства него све друге уобичајене писмене потернице.

Колико сјајне резултате похазује овај модерни начин потерница најбоље се види из једног скорашњег случаја, који се догодио у Њу-јорку.

Благајник једне велике фирме. "Иветитуту у Београду. У „Ар-

учинио је једну знатну проневеру. Два часа после сазнања томе полиција је по свима Њу-Јоршким биоскопима већ изложила била његонџу слику, п већ после прве представе јавило се полицији 13 лица, која су потврдила где и када су тражено лице видели. Идући брзо трагом ових исказа она је. могла констатовати да је дефраудант по одласку из радње отишао у једну банку, одатле у свој стан, по том у једну другу радњу и одатле на воз. Учињеним телеграфским расписима на линијама, куда је

о

могао отићи, он је био ухваћен још у. самоме возу после 4 сата од учињенога дела.

Када се једновремено томе дода и потерница која се изврши и преко радио телефона, где се стотинама хиљада људи на најбржи начин обавесте о најситнијим важним детаљима, може се појмити до каквог се успешног резултата достиже у томе правцу, коме на стотине. километара даљине ни аутомобили ни аероплани не могу конкурисати.

Ми смо раније поменули да у Немачкој има преко 30.0000 абонената радио телефона. У Аустрији пак, број абонената је пребацио 70000.

Предлог 0 Криминалистичком

хиву“ од 25. децембра прошле године објављен је интересантан чланак г. др. Мих. Чубринског, професора кривичног пра-

"ва на правном факултету у Су-

бетици о потреби криминалистичког Института у Београду.

Г. др. Чубрински навео је у тој својој расправи и овај разлог: „Свака држава, која жели да има најбоље и најспретније органе за ислеђивање кривичних дела и у опште за успешно вођење борбе са криминалитетом, мора да уреди ма и само код једног од својих уни-