Policija

3

обухвата: а) опште кривично право; 6) специално. кривично право; в) кривични поступак и судску полицију; г) науку о казненим заводима; д) опште појмове о душевној и судској медицини и е) сва остала обавештења о криминалитету и „његовим превентиввнм и репресивним средствима.

Казнена реформа у Аргентиви. Декретом председника Аргентинске републике од 5. јуна 1923 г. овравована је комисија стручњака, састављена од 4 правника и 2 лекара, за израду законских пројеката о извршењу досуђених казни,над условно ослобођеним осуђеницима, скитњачењу, просјачењу, пијанству и душевно оболелим лицима. После једногодишњег рада комисија је довршила пројект о наименованом регистру идентификације и криминалној статистици, и приступила изради осталих пројекта. Будући закони имају да омогуће увођење у живот новог казненог законика, који предвиђа само две врсте казне: робију и затвор.

Међународни криминални конгрес. У Белгији је обновљена национална секција међународног удружења за кривично право, која има да припреми све што је потребно за идући међународ-

ни криминални конгрес, који ће одржати у Брислу 1926 год.

Поред овога, секција ће одмах

приступити претресању законског пројекта о одбрани друштва, који ће се још у току

ове године поднети белгијском

нарламенту на решавање.

Закон о јавном саобраћају у Белгији. Новим белгијским 34коном о јавном саобраћају, од |. августа 1923 год. дато је право судовима да изричу забрану руковања подвовним сред- | ствима у јавном саобраћају у овим случајевима: а) ако јеру-_ ковалац ових средстава осуђен за нехатно убиство или телесну повреду; 6) ако је у току претходне године био два пут осуђиван због вожења непрописном брзином; в) ако је дело извршио у стању пијанства и г) ако се утврди да је физички неспособан за руковање подвозним средством (аутомобилом, фијакером, мотор. циклом и т.Д.

Лица, која би продужила рад и после ове забране, кажњавају _ се. затвором од 8 дана до 3 ме-

||сеца и новчаном казном од '.500—2000 фр. Поред овога, и |

само подвозно средство може се конфискомати.

Нови закон предвиђа, најзад, казне (затвор од 8 дана до 2 месеца и у новцу од 100—1000 фр.) и за оне руковаоце под-