Policija

65

кривци ће се казнити извесним бројем година робије“ (Чл. 210).56) Противстајање је овде, дакле, квалификовано као злочин (спте) док је оно само преступ (авш) у случају чл. 212. у коме се каже: „Ако је ово противстајање извршено само од једног или два наоружана лица, кривци ће бити кажњени затвором од 6 месеци до две године; у случају да није било употребљено оружје, затвором од 6 дана до 6 месеци“.'в)

Како то излази из редакције Чл. 209. Казн. Зак., дело противстајања власти постоји увек у случају каквог противљења, силом или делом, извршењу „наредаба (огдгез) и ордонанса (огдаоппапсез) власти“ — ми се заустављамо само на овим случајевима кривичнога дела противстајања власти, пошто су остали случајеви изван оквира наше студије — т.ј. не води се рачуна о томе да ли су наредбе или ордонансе (Р отдоппапсе) биле или не законите: постојало би, дакле, дело противстајања власти и онда када би се једно лице противило, на начин у закону назначени, извршењу једне незаконште наредбе (огдге) или једне незаконише ордонансе (огдолпапсе) власти, противстајање би и у томе случају било судом кажњено, и карактер незаконитостши наредбе или ордонансе не би овде играо никакву улогу одчосно питања 0 кривичној одговорност! оптуженога. Факат, да је наредба или ордонанса била незаконита повлачио би, на сваки начин, за собом одговорност оне власти која је издала такву наредбу или ордонансу, и та би одговорност могла бити политичка,

5) У оригиналу стоји „таџаих Јотсв5 а јетрг.“ У Француском Казн. Праву има две врсте робије: ова, гатанх Јотсвг а 1Тетрз, која није доживотна, и „аџаих јогсег а регрбттв“, поживотна робија.

(Примедба преводиоца.)

вв) Накнадна прпмедба г. Ж. Перића.

Израз: „Гогаоппапсе“ (ордонанса) који употребљује горе наведени чл. 209. франц. Казн. Зак. има више значења у Француском Праву. У горе цитираном члану Франц. Казн. Законика, тај израз је узет поглавито у смислу општих Полициских наредаба (125 огдоппапсез де роџсе сличних онима које, код нас, општинске и државне полициске власти доносе на основу 9-а 326. Каз. Законика.

У Француском Праву ранијем од Велике Револуције (1789.), Праву де РГ Апстеп Кеате (Стари Режим), тај назив „огдоппапсез“ даван је нарочите законима које је тада издавао сам Краљ као законодавна власт. (Франдуска је постала уставном државом тек после Велике Револуције).