Policija

— 149 —

Пира. Она му исприча како се Андрија Топија у барској цркви Светог Николе венчао с његовом заручницом Грациозом... Кнез Ђура све чу, па страшним гласом изговори: — Тако ми Бога... тако мичшвога Бога — њих нема више! Његове су очи сад сјале и пламтеле. А крупне очи лепе Агнесе као да, уза све, дају још и знанску топлину. Она с усиљеном мирноћом дочека поглед кнежев па га задржа на себи, све докле кнез не промуца. — Лепото! Кад се освета моја засићена врати у бездан из које сад лави, допусти ми да служим теби, да будем твој! Агнеса је била необична лепотица, али необична жена. Кнез Ђура говори о освети — а она је освете и хтела! М тренутку нађе излаза из таквог стицаја прилика, па непритворно рече: — Има ли у срцу моме још која кап љубави — ти ћеш је испити! (Наставиће се).

КЊИЖЕВНОСТ.

ши -———

А) Нове књиге:

1. Издавачка књпжара Геце Кона — Беотрад — Кнез Махаилова, 1.

Политика, од Д-р Лаге Марковића, министра на расположењу, стр. 271; цена 30 дин. У овој књизи скупљени су тлавнији чланци, које је писац објавио у „Самоуправи“, и који су подељени у две групе: а) од Устава до владе федералистичког блока, и 6) влада г. Љубе Давидовића.

Нове судске реформе, од Д-р Мих. П. Чубинског, професора универзитета, стр. 109; цена 15 дин. Садржај: историја постанка нових законских пројеката; пројект закона о судијама и закона о адвокатима; организација и надлежност поротног суда; освови кривичног поступка.

2. Издавачка књижара Рајковића и ПА 4 Београд — Теразије

Двадесет српски народних приповедака, издао проф. Андра Гавриловић, друго издање; стр. 77; цена 10 Д.

Калчине приче — успомене из Калчиног завичаја, из новоослобођених крајева, од Мих. Т. Голубовића, друго поправљено и допуњено издање; стр. 342; цена 40 д.

Нега здраве и болесне деце, од Д-р Милана Петровића, дечјег лекара; стр. 141 цена 25 д.