Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХИ, СВЕСКА ЗА ЈУНИ 1925. _ | Број 1]. и 12.

ЗАКОН И СТВАРНОСТ У СОВЈЕТСКОЈ РУСИЈИ

—— и

ГЛАВА |, 1 "Које су норме основне, а које не, које промене битне, а које не, — то решава централна влада; иста влада опреде-

љује компешенцију чланова савеза, административну поделу територије, и т. д. Ма да поред тога постоји и низ уговора појединих чланова савеза међу собом и са центрумом, ипак свагда и ту има центрум последњу реч. Најзад, сви декрети и наређења Вишег Централног Извршног Комитета обавезни су и морају да се директно испуњавају на читавом територију СССР, те и том Комитету припада и непосредна контрола над законодавним и управним радом појединих чланова Савеза.

Из свега наведеног јасно је и несумњиво, да према горњим законима у Русији постоји само привидни или лажни федерализам. Нека поред горњих прописа видимо и декларативне прописе, који гласе, да је суверенитет савезних република ограничнн само у пределима Устава и према предметима, који спадају у компетенцију Савеза, као целине; нека се тврди, да ван тих ограничавања свака савезна република или област остварује своју државну власт самостално; нека најзад, нови Устав набраја савезне комесариате (министарства) и спомиње ту комесариате спољних послова, војни и морски, спољашне трговине, саобраћаја, поште и телеграфа (а такође Више Савете народног газдинства, хране, рада, финансија и радничко-сељачке инспекције), и све друге комесаријаре проглаша за аутономне, — ми пак знамо, да сва та самосталнот и аутономија траје само дотле, докле то жели централна влада, која се као што смо видели, може у свако доба и у сваки предмет умешати како негативно, одбацујући оно, с чим се ве слаже, тако и позитивно, спроводећи у живот што јој је драго и остварујући на тај начин своју вољу.

„Болицаја“ 1