Policija

= 657 —

чини један комад а налази се услед проведене комасације у атарима више општина, да учини делом атара само једне општине. У том циљу он поднаша молбу поджупану. Овај доноси одлуку по предходном саслушању заинтересованих општива. Против његове одлуке има места жалби на жупанијски управни одбор, а против одлуке овог последњег на министра унутрашњих послова.

Б. — Иступање;мале општине из једног бележничког округа и њено прикључење другом бележничком округу.

Оваку промену дозвољава жупанијска скупштина на захтев општине које се промена тиче, а пошто је претходно саслушала све остале заинтересоване општине, али само ако су испуњени ови услови: 1) да је месна потреба за таком променом довољно доказана и да се она може догодити без штете по јавну управу; 2) да остале мале општине, које припадају бележничком округу, не губе услед ове промене способност за вршење законских обавеза; и 3) да су захтеви заинтересованог окружног бележника с обзиром на берива задовољени било путем поравнања било одлуком за то надлежне. власти. Начин оваке промене одређују заинтересоване општине путем поравнања. У случају да се не дође до поравнања, или да оно с обзиром на јавну управу подлежи приговору, начин промене одређује сама жупанијска скупштина с обзиром на. положај, становништво и материјалне прилике заинтересованих општина. Против одлуке жупанијске скупштине има увек места жалби на министра унутрашњих послова.

В — Губитак самосталности једне општине џ њено прикључење другој општини.

Једна општина може изгубити своју самосталност и бити прикључена једној суседној општини било једноставно било као пустара, ако то жели онај део становника и поседника дотичне општине, који плаћа више од половине целокупне државне порезе коју општина плаћа. Потребно је још и да се докаже, да дотична општина није више у могућности да одговара згконским обавезама самосталне општине из разлога, што за то нема довољно умне или материјалне снаге. Ако

„Полиција“ 2