Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХИ СВЕСКА ЗА МАЈ 1926. Број 9. и 10.

НОВИ ПРЕДЛОГ КАЗНЕНОГ ЗАКОНА (ПОДНЕТ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ 18. ФЕБРУАРА 1926. ГОД)

Израда „Предлога Казнсног Закона“ за нашу Државу има своју подугачку историју. Она се налази изложена у књизи „Пројекат и мотиви казненог законика за Краљевину Србију“ 1910. и књизи „Пројекат казненог законика за Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца“ 1922.

„Предлог казненог закона“ који је поднет на решење Народној Скупштини 1926 год. трећи је законски предлог ове врсте, и он у многоме садржи одредбе ранија два законска предлога, те се „опширни мотиви“ првог и „Кратко објашњење“ другог предлога могу корисно употребити и за равумевање израде и система овог законског предлога.

Услед извесних одступања, нарочито у општем делу, и нове обраде, потребно је у главном изложити у најкраћим потезима основне идеје законског предлога, из чега ће се моћи видети, како је и због чега закон тако израђен.

Као и сви позитивни казнени закони и овај „предлог закона“ није могао одступити од опште усвојене генералне деобе закона на ова два дела: „Општи део“ и „Посебни део“, од којих први обухвата општа наређења о свима кривичним делима, њиховим учиниоцима и казнама а други опет обухвата посебна кривичза дела, подељена, према њиховој сродности или удаљености, у ближе веће или уже групе сређене опет у један ближи реди систем, који у сваком случају остаје више или мање преизвсљан. -

При изради „Општег дела“ имало је више разних питања, која су имала да се расправе с обзиром на нове научне захтеве казненог права и криминалне политике; она су била предмет

#) Штампа се истовремено и у „Архиву“ по жељи писца и споразуму са Уредницима.

„Полиција“ · 1