Policija

— 778 —

тачно напис који исправља, страну и стубац, као и број новина у којима се напис налази. Исправка се доставља | уреднику поштом на повратни рецепис или преко над лежвог Првостепеног Суда. Суд је дужан истог дана по| слати уреднику исправку..

| Чл. 27: Исправка се мора оштампати у првом или у другом наредном броју или најдаље у року од два дана, од како је уредник прими, без икаквих додатака у самом тексту и под истим насловом, мењања или уметака. — Исправка се мора оштампати у оном делу новина у коме је био напис на који се она односи, и онаквим сло“ вима као што је и напис који се исправља. Исправка се не може прекидати ако напис на који се она односи није био прекидан, — Исправка се штампа бесплатно.

Чл, 28: Уредник се ослобађа од дужности да штампа исправку у овим случајевима: — 1. ако исправка није потписана или је није потписало оно физичко или правно лице, чије је име у напису поменуто; — 2. ако је исправка послата од власти или приватног лица два пута већа ол слога ствари која се исправља; — 3. ако исправка садржи које кривично дело или је неуљудно написана; — 4. ако је исправка написана на другом језику него што је напис који се исправља, — 5, ако је протекло шест недеља од дана када је напис објављен.

Чл. 29: Уредник који без равлога не хтедне на закону основану исправку примити или који у року који овај закон прописује не уврсти исправку, биће кажњен новчано до 10.000 динара, а у пресуди ће се изрећи, да. је дужан лотичну исправку уврстити у први број својих новина кли списа који ће изаћи после пуноважне пре-

суде. — Што се тиче исправака власти, тужбу не заступати јавни тужилац, а приватно лице путем приватне тужбе. — Суд ће у оваквим случајевима одредити пре

трес најдаље за три дана.

Чл. 68. ал. 2: Ако лист не објави у првом а најдаље у трећем наредном броју исправку чије је штампање суд наредио, по чл. 29 овог закона, суд ће наредити обуставу листа све до штампања исправке.

За ове прописе рекло се ду су опасни по опстанак листова: ако се штампају исправке свију лица поменутих у неком листу, тај ће лист бити претрпан исправкама; ако се одбије увршћавање макар само једне исправке, лист ће бити обустављен. У том се смислу изразио и г. Кумануди у већ поменутом напису. Његово мишљење у целини гласи:

· „Најзад, налазимо у овом закону и трећу врсту опште