Policija

— 815 —

Први корак у овом правцу треба да буде учињен 80коном о устројству централне државне управе, за који се говори да ће бити донесен још у току ове године, али је то само почетак којим се реорганизује Центрана Администра- _ ција, више у интересу штедње но у интересу успешнијег рада.

Неопходно је потребно, међутим, да се целокупна наша Администрација, и централна и локална из основа реорганише, и да се што више саобрави стварним приликама и потребама државе и народа.

Уредништво „Полиције“, као часопис претежно админи“ стративни, смашра за дужност да на ово крупно и важно аштање — а поводом донсшења закона о устројству централне државне управе — скрене пажњу и меродавним факторима и јавном мнењу, и да у циљу прикупљања пошребног материјала га његово успешно решење, ошвори анксту за ушврђивање свију мана наше данашње Администрације, средстава за њихово ошклањање и принципа по којима нова Администрација има да буде организована.

У овом циљу уредништво се обраћа и теоричарима и практичарима, с молбом, да у наредним бројевима „Полиције“ изнесу своје мишљење о овим питањима:

1. Да ли пројекат закона 0 Централној Државној Управи одговара нашим стварним приликама и потребама, и које су му добре а које рђаве странег

2. Које послове треба резервисати за Централну Управу, а који се могу деконцентрисати код области 2

3. Могу ли се, без штеше по јавни интер: с, редуцирати пввесне административне службе и усшанове, придавањем њихових послова другим административним службама или установама 2

4. На који се начин наша Администрација може осло бодити спорости, излишних формалности, бизокрапизма претеране употребе писаних аката.

"5. На који се пачин може најуспешније одстранити утишцај политичких личности на службени рад администрашив них органа2

6. Да ли би било опортуно: да се поједине администра-