Policija

— 1140 —

жандармерије. По завршеној припреми, официр пред комисијом полаже испит, те да покаже какав је успех у овој двомесечној спреми постигао и на тај начин документује дали му се може поверити командовање жандармериским водом и да ли по својим особинама и заузимљивошћу обећава, да ће бити добар жан_ дармериски официр.

Оцена, дата при овој двомесечној припреми, мерило је за даљи остатак на припреми у жандармерији.

ТАКСИМЕТРИ НА АУТОМОБИЛИМА.

Саобраћај у Београду после рата почео се нагло развиати, нарочито аутомобилски, који узима размере великих европских градова. У последње време пуштен је у саобраћај велики број удобних и лепих такси-аутомобила, који нагло потискују фијакеристе. Ови, имајући сваки дан мање посла, уступају терен модернијем, практичнијем и омиљенијем превозном средству, продају коње и Ре у унутрашњост и самн купују аутомобиле.

Саобраћајна Питија пак није дорасла да управља како треба овим саобраћајем. Она није завела све што је потребно за овакав саобраћај, мада је у згодном положају да само копира оно што је већ урађено у том правцу код других великих градова. Она нема ништа ново да измисли.

Овог пута да се задржимо на таксиметрима (апаратима који показују цену вожње на такси аутомобилима).

Ови су апарати састављени из два механизма: обичног сатног механизма и километарског, који добива покрет са задње осовине, Комбинаторним радом ова два механизма бива покретана у апарату једна пантљика са цифрама, које треба да покажу цену вожње, С обвиром на то, (да се овај апараставља на аутомобил баш ради тога, да би се избегла погаћања и пљачкања публике, а да дозволи оправдану зараду што феру, његова је функција врло важна и неопходно је потребно да он покаже онолико колико је Браво. За то је потребно пак да полиција то право пропише и да се стара о тачности показивања, и онда публика и странци могу спокојно седати у ове аутомобиле без бојазни да буду очерупани.