Policija

— 255 —

Фва таска из тач. 3. није ништа друго до такса на правни посао, која би се код заснивања таквог правног посла и без лицитације морала платити. |

Детаљни прописи о начину наплате ове таксе налазе се у чл. 90. Таксеног и пристојбинског правилника. Св. Бр. 382.

ХХХМП

Молораду Банчеловићу, полиц. писару — Трсшеник:

И ако приватни тужилац једном тужбом тужи више лица за нанету му усмену увреду, ипак у овом случају мора платити таксу према броју оптужених, пошто изјава омаловажавања сваког од њих, учињена према приватном тужиоцу, сачињава засебно кривично дело. По самој својој природи ове увреде не могу бити извршене колективно, већ само појединачно од појединца. Изузимају се случајеви кад је вербална инјурија нанета у Хисмену потписаном од више лица, као и случајеви предвиђени законом о штампи.

ХХХМШ

Ананију Прелевићу, деловођи општине дечанске:

По чл. 15. зак. о непосредном порезу, који је на снази још и данас, земљишта се порезују у оним општинама где «се налазе, а ту се и порез плаћа. Овај законски пропис императивне је природе.

ХХЖХ

Суду општине водоврашске (срез велешки):

Порез на пословни промет плаћа стварно продавац, али је у закону о порезу на пословни промет прописано да су државне и самоуправне власти, кадгод купују нешто од приватних лица, дужне увек од истих наплатити и одговарајућу суму пореза на пословни промет.

За остало видети одговор под У. Св. Бр. 167.

Х.

Јосифу Ивковићу, деловођи општине лебанске:

Утрински прирез наплаћује општинска власт, т.ј. општински благајник уз припомоћ кмета дотичног села.