Policija

— 318 —

Према овоме препоручује се Управи, да у будуће поделе пореза појединих задруга по књигама и распоредима врши и на основу напред наведених доказаних средстава, а по предходно поднесеној представци или саслушању свих односних задругара.

Што се тиче преноса пореза у случајевима отуђивања имања путем продаје или другим којим начином уступљења, остаје и даље у важности објашњење у распису Бр. 13.405/29., т. ј. имају се тражити тамо наведени докази.

(О6ј. од 2. марта 1927. Бр. 24.829).

ИЗМЕНЕ ТРОШАРИНСКОГ ЗАКОНА.

Чланом 78 в финансијског закона за 1927/1928 годину учињене су следеће измене у закону о државној трошарини:

1. Укинута је државна трошарина на заменице кафе, пиринач, свеће и калцијев карбид. Плаћена трошарина на затечене количине неће се враћати.

2. Трошарина на шпиритус изнесен из индустријских —

фабрика шпиритуса, приватних трошаринских сместишта и на онај увезен из иностранства, утврђена је на 17.— динара, а на шпиритус изнесен из пољопривредних фабрика шпирита утврђена је трошарина на 16. — динара од хектолитарског степена.

Трошарина на ракију, у крајевима где је ракија трошарински предмет утврђена је на 15.— динара од хоктолитарског степена.

Извозна награда, само на шпиритус, утврђена је на 1'50 динара од хектолитарског степена с тим, да се уз награду може извести иста количина шпиритуса, која се уз плаћање трошарине стави у промет у земљи. Извозити се може „по указаној потреби не стављајући претходно шпиритус у промет у земљи, а награда ће се исплаћивати када се буде ставила одговарајућа количина у промет у земљи. Извоз уз награду могу вршити само произвођачи шпиритуса из фабрике и својих сместишта. Ракија се не може извозити уз извозну награду. Извозна награда ће се исплаћивати у готовом на терет текућег прихода од државне трошарине по молби извозника, а по решењу Министра Финансија.