Policija

— 589 патска полиција покушана на томе послу и није задовољила. Све до 1918 одговорност административна била је готово искључиво Енглеска и Индијска; од 1919. година Арабљански елементи почели су да се стављају на одговорна места; већ. 1920 почеле су службене објаве да се појављују на арапскоме језику, Арабљански полицијски чиновници, па чаки судски тужитељи почели су да, без ичије помоћи, оптужују и бране у судовима, и то је био први пут када је велики број енглеских полицијских наредника био редуциран, а на њихова места дошли су школовани за ту службу Арабљани.

Криминално Обавештајно Одељење, које је на тим Индијским линијама основано 1917. године са седиштима у Басори и Багдаду, допуњено је одељењем за отиске прстију и одељењем за пасоше: земља много дугује активности тих оделења и данас нема ни једнога члана од данашње владе Краља Фејсала, кога би могла да закачи ма и најжешћа редукција, — толико су вешти и неопходни. Железничка полиција, која је распрострта преко свих железничких линија и мрежа, један је важан фактор од целокупне организације и ужива неподељене симпатије и поверење становништва у највећем степену. Ор: ганизација полиције у земљама на далеком оријенту је, мора се признати, један од најтежих проблема администрације, и чувари-пандури на железницама имају нарочито, изванредно, искушење да упадају у корупцију или да изричу неправедне казне, што је у природи ствари више него тешко да се онемогући или исправи.

1916. када смо имали окупирани само Вилајет Басора, тотална снага полицијских сила била је 400; 1917. после: окупације Багдада, снага је била 950. приликом примирја 1918.—1430. За време 1919. био је заузет Мосул, одмах снаб-. девен редовном полицијском снагом и цела снага у Ираку попела се на 2000. За време 1920. изродиле су се нове дужности полиције и њен број попео се на 2638.

Важан моменат за време побуне у Ираку 1920. године: био је тај, да се апсолутно истакла лојалност полиције у свима центрима: није примећена никаква колебљивост, ни: какве жеље ни код официра ни код људства нису се показивала према невршењу дужности. Полиција је остала потпуно на своме месту. Крајем 1922. године број полицајаца.