Policija

— 610 —

Никаква јавна функција или прослава, никаква релагиозна или национална свечаност не сматра се за потпуну ако они нису присутни. Карабиниери, који увек иду два и два, и ако се толико срећу и толико су упадљиви, не сметају никад. Њихова се дужност састоји из; бити присутан али се ненаметати, и њихова појава изазива осећање јсигурности и заштите слично ономе, које пружа један Лондонски полисмен.

То је један факат да италијански карабиниери изазивају упоређење са Енглеском Престоничком полицијом. У једној темпераментној земљи као што је Игалија, њихова хладнокрвност је истински упадљива и то најбоље подвлачи обзир према њиховом брижљивом тренирању — школовању, и доброј дисциплини. Они се никада не узрујавају, чак и код јаких провокација и изазивања, и, следствено томе, они нити вичу нити гестикулирају. Шихов престиж је далеко распрострањен кроз државу где се одаје пуно признање њиховом такту, незаинтересованости, храбрости и оданости дужностима. Њих Италијани не само што поштују, њима се Италијани не само покоравију, њих Италијани воле, они им се диве, и зову их фепетети мили доброзаслужници, што им значи један слављени надимак којим се никоја друга Европска полиција не може похвалити.

Каргбиниери су по свима подхватима и употребама полицајци, али они су организовани на војничкој бази, и чине један део Италијанске Армије. Они су изврсно школовани и извежбани у ручовању оружјем, али они се позивају да се одазову војничким дужностима само у случају рата. Али и за време мира они стоје врло близо војсци. И њих контролише Министарство Војно као и остале делове војске, у погледу организације, дисциплине, администрације и опреме, и њихове војничке дужности садрже све обавезе и знања са прописима за војску, дужности војне полиције у главном и остале мање дужности. Карабиниере сматрају као млађи део војске, другу групу војске, подвојску, и као такви они се стављају на прво место пред свима другим врстама или редовима службезика. У исто време њима, карабинијерима, дато је првенствено право у полицијској организацији Италије, која има систем полиције из три рода, али који врло тесно сарађују међусобно: наиме Краљевски Карабиниери;