Policija

— 612 —

ликих обалних државних слагалишта, поморских база, аеродрома, војних установа, магацина, фабрика муниције итд. Они спроводе затворенике у и из суда, где их чувају за време суђења. Само су они привилегисани да буду на дужности у Италијанским судовима, и осуђеници су само њиховом. спроводу поверени.

Карабиниери су истакнути ради "свога потпунога школовања, спреме, и ради њихове апсолутне поузданости. Ове две квалификације, чија висина и нетакнутост је чувана најбрижљивије већ више од читавога столећа, толико су општепризнате у„Италији, да су већ ушле у пословицу, и реч карабиниер употребљава се зато као израз и као појам за највеће упоређење дисциплине и поуздања. Таква квалификација може се очекивати само у једноме кору одабраних људи, и сасвим тачно је да је вредност карабиниера достигла ову висину за"хваљујући јединственом начину на који се карабинијери регрутују. Усвојен је један процес нарочитог одабирања, који гарантују да сваки човек ко обуче ту униформу не би требао: да буде само прописно строг, здрав и неприступачан обичним заразама, него и да би његов морални карактер био изнад приговора, његова интелигенција изнад средње линије, и његова часност непокудна.

Да би се могло све ово постићи, сваки човек који се узима у добровољну службу у карабиниере, има прво дуг разговор са једним официрем, који мора бити уверен, путем брижљивих истраживања која мора лично спровести, да ли је молилац вредан да се одабере за пријем у војску. Потпуне податке о његову карактеру, ранијим занимањима, навикама и наклоностима покупи тај такозвани „истражни официр“ чија испитивања се проширују на сваког члана пријављеникове породице, укључујући ту и бабу и деду по оцу по мајци. Свако утврђивање, сваки поједини доказ, о нездрављу, падавици, туберкулози или друге наследне заразе, оптужба била за обичан или политички злочин, алкохолизам, нагон ка опијуму, морфијуму, рђав глас о поштењу,. или бесча:ност ма кога члана пријављеникове породице, разлог је да он буде обијен, без жалбе на ма коме дгљем месту. Уверење да претци свакога карабинијера морају бити без мрље одржало је још од стварања кора карабиниера,