Policija

— 898 —

жавне полицијске страже не деполитизирају и створи способан кадар чиновника полицијске страже, који би имали своју струку подићи на највиши степен стручног и техничког васпитања. Ако би се извршиле све потребне репарације на данашњој организацији држав. полиц. страже, уверен сам, уздајући се у бистрину и вољу службеника полицијске страже и пожртвованост и амбицију њихових старешина, да би се полицијска стража у стручној способности кроз кратко време не само изједначила са осталим полицијским стражама у културним државама, већ би их у некојим детаљима струке и надмашила.

Решење овога сада актуелног питања, које је врло важно по развитак наше државне полиције, стоји до полицијских власти и одлучујућих фактора, а наше је мишљење да полицијске власти без више модерних и потребних бранжа егзекутивних органа не могу извршити своју дужност како треба, а у колико су егзекутивни органи више у својој струци спремнији и специлизованији, дисциплинованији " моралнији тиме ће и успеси полицијских власти бити број нији и бриљантнији.

10. септембра 1928. год.

Сарајеву. | Иво М. Ткалчевић

· Командант полиц. страже

СТАРАЊЕ ДРЖАВЕ О ОКУЋЈУ.

(Наставак)

Из овога се већ види да начелна одлука Касационог Оуда Бр. 12748/1908 и одлука истога суда Бр. 3697/1923, која се има сматрати као допуна прве, и ако начелно тачнемну смислу Закона и Правила, не пружају ипак довољно јасна и подробна упутства о томе на који начин полицијске власти треба да потврде истинитост општинског уверења у циљу да се земљораднику обезбеди минимум а притом и повериоци не оштете. У томе циљу једна шира одлука Касационог Суда или распис Министра Правде требало би нарочито још да пропише: да председник и по могућству и (сва три одборника треба да буду из земљорадниковог села, јер ће они као мештани најбоље знати шта он и где има од имања.