Policija

очев отац... у времену задужења, због кога је ова продаја и вршена, имао земље (и колико је ју то време имао у кући порез плаћајућих глава." — Полициски Гласник 1904. стр. 212. ' 4) 0. о. 8/5 1908. Бр. 298 узима такође да је меродавно време задужења. ЛПолициски Гласник, 1904, Јер. УТО.

9) 0. о. од 1210 1904. Бр. 4776: — „Кад тужилац тражи убаштењење, онда се Суд није могао задовољити са уверењем поднетим у тужби о количини земље туженог, већ је требао у смислу 5 166. Грађ. Суд. штоступка, да по званичној дужности, набави ново уверење о томе, да ли тужени има сад довољно земље, котико закон тражи, па да може отуђити спорно земљи“ ште, као што прописује тачка 11. правила..."

Одлуке које траже уверење из времена отуђења, односно задужења погрешне су у томе. Оне су противне на закону основаном распису Министра Правде од 61 19083 Бр. 294, по коме (је за оцену права благодејања земљорадника, када су у питању приватни повериоци меродавно време извршења наплате, односно пописа.. Јер кад се тражи да уверење показује број пореских глава из времена задужења, онда се у томе показује гледиште да је за оцену права благодејања момент задужења и меродаван. А то је, даље, што је још важније и што одлучује, противно начелној одлуци Касационог Суда од 20/4 1911 Бр. 5455. Према тој одлуци, „судска оцена о оставку земље треба увек да (се врши по имовном стању земљорадника у времену, кад се предузима извршење пресуде за приватна потраживања, односно по времену, кад земљоделац код суда приступа 'отуђењу непокретног имања, односно по времену кад се подигне тужба за испуњење или раскид уговора о продаји и куповини земље". Међутим, ова начелна одлука донета је слабом већином: са 8 противу 6 гласова. Због тога не треба сматрати да је она спорно питање коначно решила. Тако спорно ји значајно титање коначно би могло решити само законодавно тумачење.

Напред наведене одлуке о тражењу и форми уверења нису циљусходне и не одговарају ни задатку општинских власти. Кад се тражи уверење о количини земље и броју поских глава, то у ствари повлачи прејудицирање спора о праву благодејања земљорадника и праву повериоца односно купца.