Policija

40005

Дозна ли се, да се онује и звршба којег политичког салочина, то се има одмах одлучно поступити; треба прикупити сигурне доказе о кривици (опремљено оружје и материал, разни списи, прогласи, искази и т. д.), углавити коловође, те их ухапсити. |

Ако се установи, да се снује извршба каквог политичког злочина, то онда редовно неће достајати једна или две жандармеријске патроле, јер би лако могло доћи до веће стрке и отпора, па стога треба, уважујући све прилике, да «са командир станице праводобно побрине за нужно појачање.

2. Оштете на жељезницама.

На жељезницама догађају се чешће разне злобне оштете или се догађају из лакоумности и незнања. Поред жељезжничких намештеника треба да и жандармерија вазда будно пази, да се погибељ предусретне. Догоди ли се на жељезжици каква штета или несрећа, то треба кривца потражити међу отпуштеним радницима, чиновницима, неупутним људима у опће и пастирима, те у неукој деци без надзора.

Догоди ли се на жељезници каква несрећа, то је онда „дужност жандармерије, да безодвлачно пође на лице места, те пре свега макар и уз властиту погибељ пружи прву помоћ уунесрећенима, а затим нека одмах и журно пошаље пријаву о догађају надлежном суду и области, те ближњој жандармеријској станици ради помоћи. Док поверенство не стигне «на место несреће, нека се узнастоји установити прави узрок несреће, те настојати, колико је то само могуће обзиром на прилике, да се стање на месту несреће не промени, како би 'комисија могла што боље утврдити узрок и опсег несреће, те насталу штету.

у

3. Кривотворење новца.

Појави ли се у станичном рејону кривотворени новац, то треба пре свега установити, да ли се кривотвори у властитом или туђем станичном рејону; онда се просуди, ко би га могао погледом на знање и вештину кривотворити и ко би све кривотворитеља могао у том погледу да помаже; настојати да се просабере што више фалсификата и утврдити, по чему се све фалсификат препознаје и разликује од правога новца, а по том што већим поспешењем проднети при-