Policija

-+ 4601

не треба ни говорити ни писати, јер то је познато целом свету, а И сами Совјети то отворено признају и, тобоже, труде се да га, ако не сасвим онемогуће, — што се никада неће моћи остварити не само у Совјетској Русији, земљи криминалитета, разврата, пљачке и убијања политичких противника, већ ни у једној другој земљи на земаљској кугли, —— а оно бар паралишу и сведу на најмању (меру.

Совјети отворено признају, како у својој штампи, тако исто и у интервјуима са страним дописницима и кореспондентима листова: да је неопходно потребна најсавеснија и најтемељнија реформа (реорганизација) њихове полицијске управе (Г. П. У.) јер, — како је један од комесара недавно изјавио дописнику париског „Журнала“: „риба смрди од главе“. Ако не ваља управа полиције, не могу ваљати ни њени подчињени органи и извршиоци законских прописа, — у колико се закони и њихови прописи уопште поштују и извршују у Совјетској Русији од бољшевичког доласка на власт (1917. године). | На једној од последњих својих седница, Савез Народ них Комесара (једна врста Министарског Савета) одлучио је и о томе издао декрет да се мора одмах приступити темељној реорганизацији и пречишћавању Московске Криминалне Полиције.

Велике крађе скупоцених ађидара, крзна и медикамената као и 97 обијања кућа у непосредној близини Општине Града Москве и седишта Московске Организације Комунистичке Странке приморале су Савет Народних Комесара, да нареди отварање истраге поводом ових крађа и обијања, која никако не баца добру светлост на комунистичке криминалне чиновнике.

Поведеном истрагом утврђено је, да је пре неколико година одржана конференција између представника злочинаца и полиције, па је на тој необичној конференцији два супротна тела (полиције, која треба да ради по прописима постојећих закона и прекршитеља законских прописа лопова) решено да се главни град Совјетске Русије, Москва, подели у две зоне. Прва зона, у којој станују вође комунистичке странке и владе, била је неповредива, т. |. у њу злочинци нису више смели да улазе. Ако би један од злочинаца, који се пре неколико минута најљубазније и најпријатељ-