Policija

= 1003 —

сумрак једног дана — да обије врата стана број 46. Маруса је била предата полицији и оптужена за покушај обијања. туђег стана, али ју је полиција одмах пустила на слободу, мотивишући тај свој гест на следећи начин:

__ Нема смисла да полиција буде бирократска, јер. је она крала само приватну својину, а не државну. Међутим, когод краде државну својину, томе не гине затвор и тешка казна за покушано или учињено дело. Такво решење о ослобођењу Марусе сваке кривице и казне потписао је шеф полиције, по злу познати Миронович.. При потпису поменутог решења Маруса је морала да изјави и потпише да У будуће неће покушавати да покраде ни један стан у тој кући, пошто су већ 45 станова опљачкани и обијени за последњих. двадесет дана. |

Недељу дана доцније приметио је портир исте куће много цигала и порушеног малтера у подруму куће. То му је било сумњиво, и он је то одмах пријавио полицији. Три сата доцније дошао је на место догађаја неки сувоњави чиновник полиције и, пошто је прегледао повађене цигле и малтер, с највећим миром изјавио је, да се та гомила цигаља и малтера не тиче полиције, која се не може и неће мешати у приватне ствари својих грађана. Вратар, је изјавио, да се у кући ништа не гради и да, вероватно, лопови граде подземни ходник, којим се мисле увући у кућу и опљачкати станове њених становника.

— Лепо, лепо — изјавио је чиновник полиције, — разбацајте ту гомилу цигаља и малтера по подруму, и: тако ће је нестати! — био је последњи савет запрепашћеном вратару „доброг службеника совјетског система“.

Другог дана открио је вратар, да је та хрпа цигаља и малтера постала два пута већа него што је била прошлога дана, када је долазио чиновник из полиције, „да изврши увиђај“. Опет је отишао у полицију и пријавио своје от: криће. Са њим је пошао на лице места сам шеф Московске Криминалне Полиције са два чиновника, у намери да по хапси кућни комитет „због сметања службеног рада“. Кућни Комитет изјавио је, да се на поду налази неки мали отвор, а кад се иде по соби, кораци одјекују, као да је соба сва поткопана.

_— Верујемо да лопови буше тунел (ходник) испод. с0-