Policija

— 1005 —

„операцијама“ у другој зони, која је остављена на милост и "немилост маси криминалних типова, који живе једино од. крађе, пљачке и превара.

— Не ради се о броју чиновника московске полиције, него о њиховој способности и поштењу! — завршава „Правдда“ свој не мало интересантан и врло карактеристичан чланак, који нам пружа најлепшу слику о стању и приликама,. које владају у Совјетској Полицији.

Ж ж Ж

Реорганизацији Московске Криминалне Полиције, према декрету Савета Народних Комесара, приступиће се 1. новембра ове године, али мало је вероватности да ће и после те реорганизације и пречишћавања ствари поћи на боље; и. 1922. године исто је тако било приступљено реорганизацији и пречишћавању у Московској Криминалној Полицији, па су прилике и даље остале онакве, какве су биле и пре реорганизације. Мил. В. Стевановић.

АМЕРИКАНСКИ БАНДИТИ

У Уједињеним Државама „Америке живе не мање него; 350.000 мушкараца и жена од злочина противу својине. Ову це синзационалну чињеницу установио г. Маркус Кавана, члан касационог суда државе Илиноис. Он је о томе написао дебелу књигу која ће се скоро обелоданити.

Америка, земља рекорда и суперлатива, иде и на овом подручју на челу народа. М то не само што се тиче броја разбојништва и крађа, при којима се нузгредно догађају и убиства, него и у погледу посебних врсти и метода тих злочинаца. у

Разбојништво је специјалисано до степена, који нису могли постигнути злочинци у Европи. Тамо има увек поља за рад, која захтевају интелигенцију и истрајност. Органи“ зација, која се за то ствара на том подручју, показује памет, способност комбинација, предвиђање свију могућности 'запрека и опасности, које изненађују и често и саме Американце, навикнуте на велика дела. Тако се може растумачити