Policijski glasnik

84

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БК)Ј 11

његове породице и послуге. У томе бива до душе и тугаљивих ствари, али оне се ипак морају све потанко испитати само да би се до тачнијег ресултата о крађи доћи могло. Исљедник не треба никада да се у томе устручава да ставља и најделикатнија питања, јер се знаде да сваки пред исљедником хоће све да каже што иначе не би казао, особито када стече убеђење, да исљедник својски ради на томе, да ствар љуцки извиди и дозна како је крађа извршена и ко ју је извршио. Деси ли се да се на основу таких питања, — за шта наравно треба и много времена и вештине, — наиђе на извесан број особа, које врло лако, или бар по околностима могу да стоје у вези са извршеним делом, онда ваља ове одвојити од оних, који су са свим несумњиви и засебно а одвојено их испитивати, а поред тога узети и на протокол ставити и њихов лични опис. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

ПОЛИЦИЈСКИ РЕЧНИК

Образац за вођење крииичних истрага. (НАСТАВАК) Рађено 27. Априла 1897. год. у канцеларији ср. Н . . . . Кривичан испит Исидора Дулића из Оглађеника, на кога је пала сумња, да је извршио опасну крађу Петру Марићу онд. Дело из § 223. крив. зак. Испит је почет у 10 сахати пре подне у присуству подписатих грађана. I Опште питање: I Зовем се Исидор Дулић, родом из Оглађеника, имам 23 године, нежењен, по занимању земљоделац, неосуђиван, писмен. II Знаш ли за што се на одговор узимаш? II Не знам. III Ти се оптужујеш, да си ноћу, између 25. и 26. тек. мес., обио катанац на подруму Петра Марића из твога села, па за тим удешеним кључем отворио врата на подруму и ушао унутра те крађу извршио. Позиваш се, да кажеш ираву истину, јер ће ти признање служити на олакшицу, а неиризнање на терет твоје кривице. III

Није ми о томе ништа познато.

IV

Кад велиш да ти није ништа познато, онда кажи, где си био ноћу између 25. и 26. тек. мес.? IV Био сам код своје куће у селу. V Шта си тамо радио? V Седео сам са стрицом својим Станојлом; вечерали смо, разговарали, па смо онда легли да спавамо. VI Јеси ли те ноћи где год из куће излазио ? VI Само један пут поради »нужде« и то у авлију. Даље од куће нисам нигде излазио. VII Сећај се добро. Можда си ипак био доле у селу — близу куће Петрове ? (N3. Код овога питања окривљени је побледео. Усне су му грчевито заиграле. Био је збуњен). VII Нисам. VIII Ти Исидоре лажеш да ниСи те ноћи био у селу и да ниси био близу куће Петрове. Слушај шта кажу сведоци Станко Окановић и Миљко Бојичић (прочитан им њихов испит под Бр. 1531 и 1532). Шта велиш на ово ? VIII Сведоци лажу да су ме те ноћи видели пред кућом Петровом. Ја сам тада спавао у својој кући, т. ј. у кући мога стрица Станојла. IX Па за што би сведоци лагали да су те видели пред кућом Петровом? IX Лажу за то, шго сам с њима у завади. Станко ме мрзи што сам гласао за Јанка Иалића да буде председник наше општине, а против њега. Миљко ме мрзи опет за то, што с&м га тужио за једно посечено дрво. X Имаш ли још што год да наведеш у своју одбрану? X Немам ништа до то, да се иснита мој стриц Станојло како сам те ноћи код куће ноћио и да никуда из куће нисам излазио. XI Ако будеш осуђен, од куда мислиш трошкове платити ? XI Немам од свога имања нигде ништа, па не могу ни платити. XII Јеси ли писмен? XII Писмен сам. Испит ми је прочитан и све је записато што сам казао. Исидор Дулић Иред нама без примедбе Тривун Жарковић. Мијаило Иванић. Оверава иследннк Начелник ор. Илија Марковић. Деловођа, писар Славко Шајковић. Бр. 8532 Решење. Испитати одмах Станојла на кога се окривљени у одбрану своју позвао. 27. Априла 1897. год. Н . . . Начелник срески Илија Марковић.

Рађено 28. Априла 1897. год. у канцеларији ср. Н . . . . Испит сведока На које се окривљени Исидор у своју одбрану позвао. Почет у 9 сахати пре подне у присуству подписатих грађана.