Policijski glasnik

104

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 13

који је и председник исте општине, келнера и 7 сељака који су у каФани били. За тим су од газде изнудили 87 динара у разној монети, 1 мушку кошуљу, 1 револвер већи, 1 нове силаве, 1 кутију револверских Фишека и 1 кутију иибодова система, 1 златну кићанку, 31 комад златних рубија. 2 сребрне игле, 1 златан прстен и 1 сребрн с монограмом »Д. В. Ђ.% I женски сребрн прстен, 1 мушке везене чарапе нове, I мали ћошкасти дукат на сребрној игли; од келнера изнудили 120 дии. у српским банкама, I чохану иамуклију нову, 1 чохани нов Фермен, 1 револвер белих корица. За овим су одвели газду — нредседиика — те им отворио судницу у којој су нашли 2392'04 дин. прикупљене порезе у разној монети. 385* 15 дин. разних депозита — свега 2777'19 дин. и то однели. Један од зликоваца казао се је да је одбегли притвореник »Тгендо«. Наређује се тражење ових зликоваца. Ввдосав Димитријевв!), калфа опанчарски, учинио је опасну крађу у Наталинцима па побегао. Видосав је смеђ, обријан, по лицу рошав и добро развијен. Од одела носи сељачке сукнене хаљине. Која власт Видосава пронађе, нека га унути управи града Београда с позивом на Бр. 22971. Васа Пандуров, калфа коларски, учинио је онасну крађу у општини железничкој па побегао у Београд. Васа је родом из Н. Села у Банату. има 22 год., плав; од одела има: капут, панталоне, папуче и шешир. Пронађеног Васу треба спровести управи града Београда с позивом на Бр. 22987. Стојан Живковић обућар овд. иресудом Првостен. Суда за вар. Београд од 9. Јануара 1896. год. № 484., осуђен је на месец дана затвора и на плаћање трошкова, због тешке повреде тела. Стојан се тражи ради извршења нресуде. Нађеног треба стражарно спровести Унрави града Београда, с позивом на акт № 17.765 тек. год.

Ноћу између 15. и 16. прош. месеца непознати зликовци напали су на судницу општине горњо-буковичке у округу ваљевском. Иошто су провалили зид и направили рупу, хтели су да се кроз ову провуку у намери, да обију касу оппггинску. Служитељ општински Никола Андрић, који је спавао у судници, тргне се из сна, скочи и дохвати једну сикиру, која је онде била, па њоме убије на место Мијаила Цајића из Г. Буковице, који се почео ировлачити први на онај проваљени отвор. За осталим зликовцима учињена је потера.

20. октобра о: г. у вече четири непозната зликовца напали су на механу Милоја Радивојевића из Котраже, у срезу драгачевском, и иа овога пуцали, али га нису потревили ни повредили. Милоје се стави у одбрану и једнога од зликоваца убије. Остала дружина узме убијенога и понесе за једно 30 хвати, иа га после оставе и однесу му оружје и капу. Учињена је одмах потера ч истрага за зликовцима, па су два друга убијеног зликовца ухваћени и притворени.

КЊИЖЕБНООТ У штампи је VI. свеска Тасиног дневника, у којој је ова садржина: Робијаш, У аатроли, Страни госаодин, Бијанка, Разбојници, Гостољубље и Рањеник. Садржина му је врло интересантна, обилна са поуком и забавом, као што су већ обично Тасине књиге и белешке. Нашим читаоцима скрећемо пажњу на ову књигу, која ће бити готова до ноловине Новембра ове год. — У исто време, можемо већ објавити и то, да ће кроз који дан ући у штампу и Тасно уаутство за ислеђење кривичних дела. Ту ће бити изложено све што једном иследнику треба Тако исто, ту ће бити изнеги и случајеви из наше и стране праксе, што може послужити у даним случајевима и нашим судским и полицијским иследницима.

ИЗЈАБЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА На препоруку једног иашег иоштованог сарадпика, стунили смо у везу са неколико јевропских полиција, од којих ћемо добијати све потернице противу чувених и опасних лопова и зликоваца, за које се држи да су амо на исгок побегли. Уз описе таких лица, добићемо и слике њихове, да их се наш свет зиа чувати, а полицнји да на њих обратимо пажњу за хватање. Већ у овом броју почињемо доносити те светске лопове и злочинаце. И овом приликом помињемо нашим читаоцима, да смо ми учинили све с наше стране, да наш лист остане на висини једпог европско гласнла са оним програмом каквог смо га истакли. На чигаоцима је да нас својом претплатом у овоме потпомажу. Молимо све наше скупљаче, што смо им већ обуставили шиљање више неадресованих бројева, да нам исте врате, јер су нам веома потребни. Надамо се, да ће нам ту доброту учинчти, за коју ћемо им остати захвални. - •РАДИ ЗНАЊА Јављамо нашим читаоцима, да се у државној штампарији већ у велико ради наша објављена књижица »Полицајац" са календаром за идућу 1898. годииу. Књижица је удешена за џеп. До сада у њој има ово: До четрдесет и више слик а опасних лица, са кратким описом њиховим. „ Кесарош," прича о кесарошима из Тасиних бележака и дневника. Лоиовски језик, речи из коцкарског говора. Кратак извод из аолиц. уредбе; Уауство за жандарме удешено по правилима њиховим. Формула за полиц. и општинске чиновнике и т. д. Цела књижица биће скроз занимљива и корисна за сваког. Цена је књизи 1 динар. Да. би знали, колико ћемо штампати од ових књига, молимо наше скупљаче да нам што аре јаве, колики се број у њиховој околини може растурити.

^ххххххх ххххххх хххххххххххх ххххххххх ххххххххххх: X ИЗРАЂУЈЕМО НАЈБОЉЕ И НА.ЈЈЕФТИНИЈЕ ШФОРМЕ ЗА ПОЛИЦИЈСКЕ ЧИНОВНИКЕ КРОЈ И ИЗРАДА ИЗВРСНА. Највеће стовариште за спрему, као што су: капа, нарамњак, сабља, кајас, темњак, рукавице, мамузе. несесери за пут и за јело, чутурице и т. д. Најновији ценовник и мустре шал>емо на захтев бесплатно. — Молимо за што веће поруџбине х МОРИЦ ТИЛЕР и комп. 0 ДВОРСКИ ЛИФЕРАНТИ О Њ. В. Краља од Србије, Њ. В. Цара и Краља Аустро-Угарске, Њ. В. Краља Грчког. Њ. В. Шаха персијског, Њ. В. Престолонаслед. грчког и Њ. В. Надвојводе ЈосиФа. Београд, Краљ-Миланова улица (Теразије) бр. 9. УДОСХХХХХХХХ XX ххххххх ххххххххххх хххххххххх ххххх: ШТАМЛА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.