Policijski glasnik

СТРАПА 18

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 3

ИЗ ОТРАНОГ ОВЕТА. Пре неколико годппа. десио • се у Бечу овај занимљиви случај. У контоару једне трговине, радио је у вече принциналОстало особље налазнло се у иобочној соби. ГЦеФ ове радње баш је био бројао наполеоне, које је имао сутра даи да.врати једној банци, од које је зајам узео. Наполеоне метао је на гомилице по 50 комада. и беше се задубио у свој носао. У један мах уђе у контоар један фино одевен човек. 1ПеФ подиже главу и погледа у тога дошљака. Хтеде заустити нешто, али га странац смешећи се упита: — 0, ви сте одвећ слободан трговац. Како можете сами остати са толиким златом.? Зар се не бојите лопова ? — Небојим се, одговори шеФ. Ту су ми мдађи... —•" Е, продужн странац. Па вешт лоиов и неКе на вас физички нападати. Пма их тако финих , да ће вас иокрасти без шума и ларме. Ја, као детектив, то пајбоље знам. Баш сам јуче имао овакав случај. Леополд Штаји, као и ви, бројао је наполеоне. У један мах уђе у радњу један непознати човек. Поклони се учтиво и рече : шта би ви радили, да вам какав човек покупи ове наполеоне овако : И ту странац скиде свој вдешир и поче у њ згртати гомилице наполеона. ШеФ је радознало посматрао овај експерименат. Странац, стрпавши у шетиир све злато, рече: Кад је тај лопов покупио Штајну сав новац, он је. ова.ко лепо и комотно изишао напоље. То рече странац, па се докона врата и изађе напоље. ШеФ је стајао забезекнут један тренутак, и кад јс> видео да се сгранац не враћа, нададе дреку, али је све било доцкан. Лопов је већ био умакао. Ето, каквих финих лопова има у свету. Чувајте се онпх, којп вам дођу у радњу са оваким експериментима.

П 0 Т Е Р А, Начелство округа моравскОг, синоћ јмвл.а депешом ово: »Добросаву Радосављевићу, овд. отворен је прошле ноћи дућан удешеним кључем, и одпесено му 30

Михаидо — Милош — Петровић „Коба". кила каФе, 16 дин. дувана у паклићима, 3 кутије папира, 1 новчаница са три дуката у злату, 1 златица од 10 дин. 1 кеса са изломљеним ирстењем, 1 буђелар

са 14 ком. банака, 10 талира стари, 20 цванцика стари, 2 крстатлице старе, оианци говеђи; 5 ком. од 5 дин. 1 бушен, 500 дин. у сребру, 40 дин. у никлу, 1 сахат златан и прстен. Пала је сумња па Васицу Н. и Кобу К. лоиове И8 Београда. Васица је стар 20 гОд. плав, нма врдо мале бркове, капут од шајка грао, панталоне штОФане у штраФтама. Коба 18 —19 год. сувоњав, висок, Смеђ, очију плавих, упалих, прстију дугачких, у оделу старомштоФаном! <( Коб а је надимак овоме лупежу. Он се зове Михајло — Милан Петровић, звани »Коба (( . Пре краткога времена, био је притвореник Управе града Београда где је и сликан. Био је и суцки осуђиван. Но како је ово ваиредни број »Полицијског Гласиика 11 , то се у овај мах не можемо ни упупттати у оиишрап оиис. његове биограФије. Ово оотављамо за други пут, кад ћемо п:;нети све што о њему знамо.

Начелство окр. нодринског актом Бр. 17007, доставља слбдеће: Димитрије Јовик, дечко од 15. год. родОм из Бунара среза поцерског, побегао ј.е из -ово среског иритвора, у коме се налазио због више крађа. Он је мали — дечко — шипарац, лепушкаст, у лицу бео, ћосав, лица нежног, обрва и очију црних, нос правилан а уста малих; кад с ким говори махом гледа преда се. Од одела цо.си аптерпју од ћитајке, гуњче и чакпшрице од црног сукна — нове, иа глави плаву шајкачу. Кад-кад чакширице свлачи п иде у кошуљи и гаћама, на ногама носи опанке. (( Јоваи Николик, из Аустро-Угарске, притворен је био код нач^лника среза мачванскох' због крађе стоке, па 2 ов. м. у 6. сати у вече побегао из иритвора у правцу ка вароншци Лешници код слугу Сокића и Пејића који свиње чувају. Јован је раста средњег, лица слабуњавог, очију црних, косе смеђе, ћоеав, има 18 — 20 год. Од одела има на себи капут, шубару, банаћанске гаће. Украо је и уске чакшире од шајка. Пронађеног треба стражарно унутити Начелству окр. подринског-или начелнику ср. мачванског, а може се спровести и Управи града Београда с позивом на Број 453. Жилан Стевановик, из Крагујевца, осуђеник београдског казнеиог завода, решењем г. министра иравде, и по молби брата му , Тасе Стевановића, обр-келнера мале пиваре, пуштен је на боловање до оздрављења код свога брата Тасе, али се јотп Ни до данас није вратио. С тога, да би се Милан могао подврћи лекарском прегледу, тражи се преко власти да се спроведе Управи града Београда (Бр. 258).

ШТАМПАНО У КРАЉ. СРПСКОЈ ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ.