Policijski glasnik

414

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 53

По предлогу овог Атанасија, беху свратили у једну ливаду поред пута, да се мало одморе. Но11 беше веома лепа и пријатна, и Стојан који цео дан путоваше, беше доста уморан. Док је Атанасије пут шио цигару за цигаром, он мало прилеже и, на велику његову несрећу, одмах заспа. Атанасије , који још сеђаше и пушаше, видећи га како тврдо спава, а мислећи, да Ке код њега наћи новаца, дохвати сикиру Стојанову, коју овај беше оставио поред себе, и удари га њоме неколико пута у главу Ти ударци били су довољни, да се сиромах Стојан више не пробуди , а убица Атанасије, по што га је најпажљивије претресао, и том приликом код њега нашао замо 7—8 гроша, бацио је сикиру у једно оближње трње, и продужио пут за Гроцку. На неколико дана по извршеном убиству, Атанасије падне у затвор Управе града Београда због неке крађе извршене око половине јула месеца тек. године. Међутим Стојанов је леш нађен; нађена је и сикира његова у трњу. Власт поведе истрагу и неки сељаци који су видели с ким је покојни Стојан путовао докажу то власти. Како је на њ, Атанасија, пала јака сумња, распише се потера и њега нађу у батвору Управином. Новембра месеца ове год. првост. београд. суд за округ подунавски осудио је убицу Атанасија на 18 год. робије у тешком окову, а 23 истог мес. спроведен је Управи београд. казненог завода на издржање осуде. Убица је родом из села Рилова близу Прилипа., у Старој Сроији; сада има 22 год., средњег је стаса, у лицу је илав и сувоњав.

П 0 Т Е Р А. Радивоје Радоњић, продавац књига из Београда. 9. ов. м. преваром узео је извесан број књига од Владимира Ст. Бркића, књижара из Крушевца ради продаје и са истима истог дана у вече побегао је из Крушевца. Начелство окр. крушевачког актом од 10 ов. м.№ 14590 моли све полицијске власти да Радивоја потраже и нађеног њему заједно са књигама спроведу. Радивоје је и у Београду без мало од свију књижара тако на превару књиге извлачио и за своју их корист продавао. Нарочито је варао писце књига. Чим која нова књига изађе, он је први ту, да се понуди за продају. Кад је, ваљда, овде сваки кредит изгубио, он је зашао по варошима у унутрашњости, да свој занат продужи. Једном приликом пао је у затвор Управе града Београда. Тада је и сликан, али као што се види, он је у моменту кад је отворен капак од објектива ФотограФског апарата, зажмурио и направио гримасу. Но и поред тога његовог покушаја да осујети сликање, може ова слика прилично послужити полицијским органима да га познаду.

Радивоје има око 20 година, стаса је омаленог, дежмекаст, у оиште црномањаст, бркова малих, црних, усана дебелих. На себи има цивилно одело, на глави је имао беличасту качкету, која има напред дугме за закопчавање. Власти ближе Београду но Крушевцу, могу Радивоја спровести и Управи гр. Београда, с позивом на Бр. 29894. Рашко Јаковљев ВугаринЈ проневерио је .повећу суму државног новца у Бугарској и побегао у Србију. Он има 17 год., високог је раста, очију плавих, косе и обрва кестењавих, лица беличаста, бркова нема; у оделу је од шајка. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести Управи гр. Београда с позивом на Бр. 29764. Васа Туфекџић, скитница, родом из Босне, решењем гор. милановачког првостепеног суда од 28. пр. мес. № 18507 стављен је под поротни суд и у притвор због опасне крађе. Не зна се где се Васа сада налази, па за то гор. милановач. првостепени суд моли све полициске власти да га живо" потраже, и у случају пјзоналаска њему стражарно спроведу. Васа има 30 год. средњег је стаса, лица пуна, чела велика, бркова малих, смеђих. Он се може сировести и Управи града Београда с иозивом на Бр. 29773.

Т Р А Ж И С Е. Светозара Ранисављевића и сина му Љубомира, родом из Аустро-Угарске, тражи начелник среза тамнавског. Пронађене треба стражарно спровести помен. среском начелнику, с позивом на Бр. 12245, или Управи гр. Београда на Бр. 29980.

УХВАЂЕНИ Глигорије Младеновик, лопов, чију смо слику донели у иретпрошлом броју нашег листа, ухваћен је по иутој 10 тек. мес. у Пожаревцу, Будимир — Влада Бајшевић, чију смо потерницу донели у прошлом броју нашега листа, ухваћен је 12 тек. мес. у Београду. Ухватио га је Савко Јаковљевић, жандарм, који је на служби у кваргу врачарском.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Г. Мих. Кр. Ђорђевић изванредни онуиомоћени миниотар на румунском двору Његовог Ведичанства Краља Карола I., и бивцш наш министар полиције, — допутовао је 16. овог месеца увече из Букурешта у Београд, да у кругу своје нородице проведе наступајуће праЗђике. На овд. жељезничкој станици дочекали су г. Ђорђевића неколико његових пријатеља и поштовалаца, између којих је био и уредник нашега листа г. Димитријевић. После уобичајеног поздрава и осталога, г. Ђорђевић је нашем уреднику изјавио : да му се може честитати на одличном уређивању листа, кога он — г. Ђорђевић — редовно и врло радо прати.

Уредник нашега листа г. Н. Димитријевић, вратио се с пута 10. овог месеца, камо је провео 15. дана.

Исправка. У прошлом броју нашега листа на сграни 40 5, где су слике оне причице «Покрађа поште". непажњом слагача погрешно су испретурана испод слика имена. лица и тако је погрешно отштампано половина бројева. У ногрешним бројевима отштампано је испод сл.ике под бр. 2081 Михаило, под бр. 2082 Милан и под бр. 2083 Светозар. А треба да је: Испод слике бр. 2081 Милан, испод бр. 2082 Светозар и испод бр. 2083 Михаило. Молимо оне претплатнике наше, који су. добилп погрешне бројеве, да сами ову погрешку исправе.

Из овог броја изоставили смо омање приче н друге белешке, јер хоћемо са божићним бројем да завршимо све заиочете ствари, како би и ова година могла да буде за себе целина

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА,

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.