Policijski glasnik

144

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

кривичну истрагу и у притвор због опасне крађе. Миливој је у бегству, па с тога поменути суд моли све полицмске власти да га живо потраже и у случају проналаска њему странсарно спроведу. Он има 29 год., средњег је раста, добро је развијен, црпомањаст је, Ј[Осав и пегав; у оделу је пародном. Пронађени Миливој може се спровести и Управи града Београда с нозивом на Бр. 10591. Видак Зелик, препредена варалица, који се издаје за шпекуланта, но Ј ју између 25.—26. марта тек. год., извршио је разбојпиштво пад Иваном Најдановићем, баштованом из Београда, и побегао. Он је родом из Босне, има 45 год., малога је раста, плав је, мало је грбав. Уирава гр. Београда актом Бр. 10035, моли све полициске власти да Бидака живо потразке, и у случају пронаска њој — Уирави стражарно сироведу. Да би трагање за њим било што успешније, ми му доносимо и слику, која се већ одавно налази у албуму управином. Бидак је многобројно пута иступно кажњаван и протериваи из Београда, а неколико пута падао је и под истрагу, — све због превара. Дело, које је сада учинио, веома је занимљиво, како по начину извршења, тако п ио месту у коме се догодило, и лицу ирема коме се догодило. Опширније о њему проговорићемо кад истрага буде довршена, и том приликом, изнећемо и слике Видакових саучесника, који се већ палазе у рукама власти. То су: Ђорђе Судар, бив. пушкар и Сима Шимшић, самозвани шпекулант. Миича Цунић, родом из села Јаловице, ср. нишавског, пресудом пачелства окр. пиротског од 11. Фебруара ^тек. год. КБр. 2487, кажњен је због кријумчарења цигар-папира са 148*10 дин. новчано, коју казну ако неби имао од куда да плати, да буде 10 дана у затвору. Не зна се, где се Минча сада налази, иа с тога иоменуто иачелство актом Бр. 3024, моли све полиц. власти, да г'а потраже, и у случају проналска ову осуду над њиме изврше, па о томе иачелство известе. Милан Ђуришић из Београда, осуђеник београд. казненог завода, побегао је 3. ов. м. са рада из Љубичева. Он је осуђен на 10 година робије у тешком окову зато: што је августа 1893. године провалио зграду овдашње стрељачке дружине, па из исте украо 1 пушку дружинску, још иеке ствари и 34 дииара готовине послужитељу дружинском. — Ђуришић је и раније био осуђиван због крађа; дакле стари је лопов. Са робије побегао је био још једанпут (8. јула 1894. године) па је једним случајем ухваћен и у казамат враћен. Има му око 34—35 годииа. Са Миланом побегао је и 20-годишњи робијаш Јоца Мандић из Аустрије, на коју је казну осуђен због извршеног убиста над Стојаном Тешићем из Шапца, у каФани Луке Митровића тамош. 14. децембра 1893. год. Јоцину слику немамо, јер кад је извршено сликање оне партије осуђеника у којој је он, био је болестаи. За овом двојицом побеглих, наређује се жива потера. Пропа^ене треба стражарно снровестп Управи београд. казненог завода. Драган Мајчеви!. , скитачкн Цпганип, 4. тек. мес. убио је Кочу Смајиловића, а тешко повредио Милана Глишића, Ци-

гане из Неготина, и побегао. Драган има 30 год., високог је раста, црномањаст, обрнјаи, има велика уста и зубе. Наређује се жино тражење. Иронађеног треба стражарно спровести нач. окр. крајипског с позивом на Бр. 309(3, нли Управи гр. Београда на Бр. 10827. Т Р А Ж Е С Е. Алексу Ђирића, надничара, родом из Т. Сагета у Угарској, тразки Управа града Београда актом Бр. 10353. Алекса има 40 год., средњег је стаса, лица дугул,астог, очију граорастих, црпомањаст је у опште. Пронађеног треба стражарно спровестп поменутој Управи. Богика Марковика, родом из села Драгуша, среза прокупачког, тражи начелник среза прокупачког актом Бр. 4413, Богпћ пма 15 год., стаса је омаленог, црномањаст је, у лево око мало разрок; у оделу је сукненом. Пропађеног треба упутити иомен. среском начелнику, или Уирави града Београда с иозивом па Бр. 10472. Симу с. Ничовића, берберниа, којн се по мало бави и лечењем, тражи Уирава града Београда. Ако ко ма шта зна о овоме Снми, иека о томе извести најближу полициску власт, а ова опет нека то достави номеи. Управи с позивом на Бр. 10530. Катарину, жену Филипа Пантића, земљоделца из Варварпна, која је нанустила мужа и негде отумарала, тражи начелство окр. морав. актом Бр. 4859. Катарнна има 35 година, средњег је стаса, сувоњава је, црномањаста, нема предњих зуба; у оделу је народном. Пронађену треба спровести пом. начелству, пли Управп гр. Београда с позпвом иа Бр. 10788.

0 НАШЕМ ЛИОТУ Мје8ес1ик, 0,рган правничког друштва у Загребу, који излази под уреднишШом чувенога правника и ректора загребачког свеучилишта, господина Д-р Јосииа ЈЈЈиловиИа, у својој последњој свесци, износећи преглед радова нашега листа и описујући начин његова уређивања, додаје од речи до речи ово: »Међу своје сураднике убраја » Полицијски Гласник" најбоље срнске кримипалисте и полицајне чиновнике те }1в бити довољио да споменемо међу њима доброга пашега знанца г. Тасу Милеиковића, који је читаоцима »Мјеаебшка« познат ио својим красним Тасиним белсшкама. Овај лист иотнуио одговара задаћи, коју си је ноставио. И ми бисмо у Загребу безувјетно требали овако уређиван лист за све органе јавне сигурпостн у земљи. КЊИЖЕБН0СТ Јуче је изашла из штампе интересна и иоучна Тасина књижица в //а доколици« са овом садржином: I. Страшни бројеви; 2. Самоубиство; 3. Стрељање злочинаца; 4. Неједнако суђење; 5. Спровод осуђеишса; 6. Употреба оружја; и 7. Наши свештеници. — Књига стаје 0'50 дии. и мозкс се добити у свима књижарама у Београду.

0ДЛИК0ВАЊА П0ЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Његово Ведичанство Краљ, бмагополео јо оддиконати г. Божу Маршнћанина начедника окр. подунавског, ордоном Бедог Орла V. редом, г. Михаида Навловића начед. окр. ваљев. Таковоким Крстом IV. редом ; г. Гдигорија Поповића и г. Димптрија Мидића нач. ор. Таковским Крстом V. редом.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Похитали смо да овај број због побегдих осуђеппка што ире доставимо нолицијским вдастима, па заго омо узели слог који је воћ готов био. Рубрике: О траговима н О фрагментима, као и једна оригииалпа ирича, оотале су за ндући број.

11од иричом (( .1аменик" нзостао је иотнпс нреводиоца: Велизар Ј. Митровип.

ЦЈТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА»ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ.