Policijski glasnik

288

Ј --ГШЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 37

100 корака од места извршенога разбојништва; ту га спуоте на земљу, претресу и одузму новац, по том га изударају и нусте. Приликом отимања новца једап од нападача поднео је Ратку нозк под грло и претио му клањем, ако не да сав новац или ако виче за помоћ, а пре но што ће поћи, нападачи су тражили од Ратка, да се закуне »Св. Јованом" да их за овај напад неће тужити нити коме о њему што причати, што је овај и учинио. — Од оне друге двојице нападача, једаи је, по Ратковом казивању, повисоког стаса у оделу је војничком, а други је омален и у оделу је сукненом. Ратко је јуче по своме момку послао кући — у Куршумлију 700 динара. ((

Наша престоничка полиција којој за последње три године није остало непронађено ни једно важније казнимо дело, упе се свим силама својим да уђе у траг и овом разбојништву — да пронађе разбој- Живота пике. — — — — Задатак не беше ни мало лак, ваљда само с тога, да би се ми и овога нута, као и много раиије, уверили, да је наша престоничка полиција потпуно дорасла за свој тежак, али и узвишени иозив, захваљујући њеном неуморном труду и раду, само после три дана, разбојници су били похватани и позатварани. То не беху нико други, но овн бедници чије слике доносимо, а то су: Светозар — Стеваи Јанковић бив. чистач војних нужника родом из Ст. Србије, Јован Микић, земљоделац из села Сумраковца, среза бољевачког и Живота Тришић, земљоделац родом из села Лозовика, окр. подунавског. Први има 30, други 21 а трећи 23 године. Сва тројица потпуно су признали своју кривицу и сада, у затворима Управе града Београда, у страху очекују праведну казну за свој злочин. Износећи слике ових разбојниаа молимо све оне, који о њима што више знају, да нас о томе што пре известе.

П 0 Т Е Р А, Живојин Петровик, тежак, из В. Шиљеговца, који је био стављен под нрисмотру, што је се сам пријавио начелству округа крушевачког, да је секиром премлатио свога стрица Милоша Петровића, онд. 29-ог августа ове године, побегао је незнано куд. Шивојин је врло живахан, има 23. године, раста малог, лица ситног, црномањасг, бркова и браде мале и црне, испод појаса на задњем делу тела има чиреве. Од одела има гуњче, чакшире и прслук, на глави шајкачу, босоног. Начелство округа крушевачког наређује живу потеру за Живојином, пронађеног треба спровести пом. начелству с позивом на Бр. 9233, или Управи града Београда на Бр. 21565. Ђор1 >е Радосављевић , скитачки Циганин, чергар и џамбас, решењем начелника среза лужничког (у Бабуганици) од 1. ов. м. стављен је под кривичну истрагу у притвор и оков, за дело из § 221. т. 9. каз. закона. Па како је Ђорђе отумарао пегде, то ср. пачелник моли све полициске власти у земл.и, да га живо и озбиљно потраже и нађеног њему стражарно спроведу, с позивом на Бр. 4491., иначе да о ненроналаску одговоре. — Ђорђу је 50. година, шорав, нема носа, мало крњ; у лицу је роав од богиња; доња му је усница расечена; раста је средњег, витак; у оделу сукненом. Драгутин Михаиловић, бив. привремени телеграФиста у Кладову, решењем неготинског првостепеног суда стављен је

под суд и у притвор због утаје новаца, примљених по званичној дужности. Он је родом из Јагодине, има 30 год., средњег је стаса, црномањаст је. За Драгутином који је у бегству, наређује се тражење. Нронађеног треба стражарно спровести иомен. суду с позивом на Бр. 7882., или Управи гр. Београда на Бр. 22039, Алекса — Коконтије Костик, каменорезац, решењем начелства округа ужичког стављен је под кривичну истрагу и у притвор због крађе коју је извршио Вучку Радојевићу, предузимачу из Ужица. Не зна се, где се Алекса сада налази, па с тога пом. начелство моли све полиц. власти да га живо потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Он се може спровести и Управи града Београда с иозивом на Бр. 22038. Павле Коцић, родом из Прилецца, среза власотиначког, округа пиротског, осуђеник нишког казненог завода, ноћу између 6—7 тек. мес. побегао је са осуде а из брестовачке бање, где је на раду био. Он има 58 година, средњег је стаса, косе и бркова проседе, очију црних. Наређује се живо тражење. Пронађеног треба стражарно спровести управи нишког казненог завода с позивом на акт под Бр. 1912, или Управи града Београда на акт Бр. 21189.

Т Р А Ж Е С Е. Милоша Драгојловића, рибара, Богдана Спасеновића, хлебара и Младена Новаковића шпедитера, окривљене за кријумчарење, који су до скора живели у Шапцу, тражи начелство окр. подринског актом Бр. 5632. проиађене треба спровести поменутом начелству, или Управи града Београда с позивом на Бр. 21594. Јулису жену Младена Савића, Циганина из села Дола, округа крушевачког, која је одбегла од свога муаса, однев му том приликом 250 дивара, тражи начелство окр. крушевачког актом Бр. 9422. Пронађену треба спровести помен. начелстту, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 22042. Богдана, сина Јанићија Жуњика из еела Никојевића, среза ужичког, кога је још 22 пр. мсца нестало, тражи начелство округа ужичког актом Бр. 11957. Богдан има 15 год., средњег је стаса, округлог лица, косе смеђе; у оделу је народном. Пронађеног треба упутити помеиутом начелству, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 21882.

0ГЛ.АШЕН ЗА ХАЈДУКА Илија син Радована Јовичика из села Стубла, среза и округа ваљевског, решењем начелства округа ваљев. од 4. тек. мца. Бр. 9212 оглашен је за хајдука пошто се у законом року није нредао властима. Према овоме од данас може сваки убити Илију. Акт Унраве гр. Београда Бр. 11800.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Молимо поверенике, који нам још ниоу нослали нокунљену нрегпдату да то учине одмах, како неби бшш принуђени да предузмемо друге мере. У једном од идућих бројева, објавићемо имена оних лица, за које знамо да оу претплату за наш лист нокупила, па нам још иовац нису послала.

Из неколико меота, још писмо добили обрачуи за Иолицајца I оа календаром за 1 898. год. ма да је од тада прогекло скоро две године. Ми овим позивамо и пооледњи пут молимо, да нам се или новац пошаље, или књиге у року од 10. дана врате, јер иоте још можемо да употребимо. У нротивном поднећемо тужбу за упропашћени повац, а пооле овог рока књиге нећемо примити. Ово нека важи и за оне, који нам нису послали обрачун и за II. в Полицајца # оа календаром за 1899. годину.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ1.