Policijski glasnik

32

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 4

Љубомир је за ово осуђен са 6 месеци затвора пресудом нишког првост. суд.а од 15. новембра пр. год. Бр. 15468. која је одобрена и вишим судовима. Осуду издржава код начелника среза беличког, у Јагодини. Њему је 27 година, омален, црномањаст у опште, лица округла, очију црних, бркова црних, малих, обично се брија, али кад браду пусти, и она је црна. У слободу биће пуштен 15.' априла, баш у почетку вашарске сезоне. На њ треба мотрити.

ИЗ АЛБУМА НАЧЕЛ, СР. ЛЕСКОВАЧКОГ Ђорђе Еаеиљевић — Андоновић (бр. 1ви Апостол Димовић. — ПеовиШбр. 2). Ноћу између 15. и 16. децембра пр. 1899. године, два човека, наоружана великим ножевима и револверима, наиадоше на жељезничку стражару бр. 174.*) Зликовци су том приликом смртно ранили Косту Пешића чувара пруге одкоје је овај грепшик носле 24 часа умро у нишкој болници. Повредили су тешко и 15-то годишњу кћер Костину Горицу, јер сунеколико револверских метака на њу избацили и на разна је места погодили. По извршеном разбојништву са убиством, извршилисупљачкуиоднели: две турске дупле златне меџедије, у вредности 450 динара и једну златну бурму од 30 динара. Под личним руководством начелника среза лесковачког г. Борпсављевића за 24 сата по извршеном злочину похватани ковци Ђорђе и Апостол, чије слике износимо. Ђорђе је по зани-

су зли-

мању овчар, по^народности Грк, ашанин; родом је из Топлог Дола, среза нишавског, но до садаје живео са својим оцем Ва 7 силијем Андоновићем [ у селу Подринцу, ср. леско' вачког. Има му 18 година. Апостол је такође по занимању овчар и по народности Грк — ашанин; родом је из Ћустендил — Бање у Бугарској, но у последње време живео је са оцем својим Димом Штеровићем у Подринцима. Има му 22 године. Ни један од њих досада није ни за какво казнимо дело одговарао, из чега се, према оваком грозном делу да'] закључити да 'су и раније могли извршити какав злочин, но да су остали непронађени. — Зликовци су у рукама власти у тешком окову. Ако би ко имао да их за још какво дело оптужи, нека се обрати начел. ср. лесковачког с позивом на његов акт под Бр. 455.

*) На жељезничкој прузи Ниш—Лесковац.

П 0 Т Е Р А Сотир Михајловић, звани „Тирче"* опасан лопов, који је до сада два пута био на робији, извршио је ноћу између 20. и 21. тек. месеца две крађе у Београду и побегао. Сотир је родом из Крушева у Старој Србији, има 34 године, малога је стаса, сувоњав, у лицу плав. Управа гр. Београда позива све полициске власти, да Сотира у својим домашајима живо потраже, и у случају проналаска њој стражарно спроведу. У том циљу ми износимо слику Сотирову; која је изишла и у броју 23. нашег листа у 1898. године. Сотир је до сада два пута био осуђиван; први пут 1883. на две године робије за крађу новаца ЈеФти Најдановићу, месару овд., други пут 1893. на пет година због покушаја убиства над Илијом Димитријевићем, кафеџ. из Београда. Од последње осуде, Сотир је издржао четири године, а једна му је у путу највише милости опроштена. Београдска полиција апсила га је и протеривала небројено пута. Андреја Стојановић, који је био у притвору пиротског првостепеног суда због убиства са разбојништвом, 24 тек. мца у вече побегао је из притвора однев собом и оков, којим је био окован. Аидреја је родом из Црног Врха, има 30 година, средњег је стаса, огругла лица, бркова малих, црних; у оделу је од белог сукна. Пиротски првостепени суд актом својим Бр. 928, моли све полициске власти, да Андрију у својим домашајима најживље потраже, и у случају проналаска њему под сигурном стражом спроведу. Акт управе града Београда № 1824. Јован Станојловић^ келнер, родом из Новога Пазара, решењем пожаревачког првостепеног суда стављен је под суд и у притвор због опасне крађе, коју је извршио ноћу између 6—7 новембра прошле год. Димитрију Матићу, трг. из Вел. Градишта. Јован је у бегству, па с тога помен. суд актом Бр. 2644, моли све полиц. власти, да га у својим домашајима живо потраже, и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Јован има 30 год.. повисок је, у лицу црвен, бркова малих плавих, косе плаве, очију плавих, у оделу је цивилном. Акт управе града Београда Бр. 1851.

ТРАЖЕ 0 Е Ристу Милошевића, земљоделца из Дубова, среза добричког, тражи начелник истог среза актом № 76. Проиађеног треба спровести поменутом среском начелнику, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 1638. Милутина Јелушића^ калФу содаџиског тражи управа града Београда актом Бр. 24875. Пронађеног треба стражарно спровести поменутој управи.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Да.!и]С"смо на повез прошдогодишње бројеве. Чим буду готови гтосдаћемо свима, који их очекују. У нарочито финим , поздаћеним повезима биће 3 примерка који ће се дати оним иовереницима, који први пошљу сакупљену претидату за ову годину. „Подицајац III в за ову годину посдат је на распродају. Новац по одбитку 2 5°/ 0 треба послати уредништву „Подиц. Гласиика" у плаћеном писму иди упутницом.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ