Policijski glasnik

396

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 50 и 51

општине. Печат је са грбом Краљевине Србије, а около грба изрезано: »Суд општине каланске®. Бојазан је, да је печат пађен и задржат с намером, да се њиме какве злоупотребе чине ; — с тога је начелник среза нишавског актом бр. 12339, на ово скреће пажњу полицијских власти и моли их, да у случају проналаска печат одузму и њему пошаљу. УБр. 31190.

П 0 Т Е Р А Милан Живковић, звани »Марковчанин« у месецу новембру ове године, учинио је у Београду крађу новца и побегао незнано где. Управа града Београда скреКе пажљу свих полицијских власти и моли их, да Милана у домашају своме потраже и нађеног управи спроведу с позивом на бр. 31643. Милан је познати кесарош. Нема му више од 20 година, омаленог је раста, дежмекаст и ћосав. Дружи се са осталим препреденим коцкарима и варалицама, па се и он усавршио у њиховом — неваљалом и нечасном занату, што је доказ и ова извршена дрска крађа. Ми смо у нашем листу од прошле године веК два пут изнели слику (стране 160 и 223 »Полицијског Гласника). Толике многобројне казне за разне почињене иступе ни мало успеха нису показале и он много обећава. И овога пута износимо његову слику, да тиме иолицијским органима послужи као помоћно срество за проналазак овог младог и дрског кесароша и варалице. Треба имати на уму, да је »Марковчанин« врло лукав и да је у стању наивније полицијске чиновнике да превари и испод потере да се извуче, јер је тако до сада у неколико случајева учинио. При спроводу такође треба спроводнику скренути нарочиту пажњу да га добро чува, јер ће све употребити да побегне. Ш. Хејза поданица белгијска, која је живела у Паризу у улици Св. Мартина бр. 103, побегла је 2 октобра о. г. од свога мужа са ЈозеФом Демавом или Димовом (Јозерћ Бетауз или Битав) орнаментистом, и том приликом однела сву уштеду свога мужа. Сазнало се, да се иста Хејза првих дана месеца децембра находила у Србији, и да путује овога пута, под именом: »Леоније Дикезне" (Беоше Вјкезпе), или је, узела на себе име Жилете Дарманвиј (ЈиМеМе БагтапуШе) које је она носила некада као певачица каФешантана. Хејзи је 27 година. висока, смеђа и има младеж на десном образу, а Демову је 32 године, крупан и плав и има пуне и плаве бркове; — по народности Фраицуз. Управа града Београда актом бр 31653 моли све полицијске власти да именоване Хејзу и ЈозеФа потраже и нађене амо стражарно спроведу. Јован Хери, родом из Аустро-Угарске, по народности Немац, док је служио код Аксентија Голубовића, у јуну месецу ове године удешеним кључем отворио је сандук Јелесија Николића, слуге Аксентијевог и из овога украо и однео: једне нове чакшире — од шајака, једно кратко гуњче — без рукава израђено са гајтанима: сребрн сат са ланцем; пар опанака сарачких; пар сељачких чарапа; и 11 дин. у новцу. Управа града Беотрада актом бр. 31289 моли полициске власти да именованог Јована потраже и нађена њој спроведу. Ђорђе Ж. Николик; тежак из Вељкова, пре десетак дана одвео је Стану, жену Мииана Џелата из Србова, која је одвојено живела код свога ујака Јована Васиљевића из Вељкова, ~ ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

па је с њоме некуд отумарао. Ђорђу је 33 године, стаса средњег, косе црне, бркова и браде црних, очију граорастих, уста умерених. Од одела имао је сукнену блузу а панталоне од гпарене тканине; на ногама чарапе и опанке. Стани је 21. година, стаса средњег, косе смеђе, очију плавих. Од одела имала је плаву сукњу и реклу, на ногама чарапе и опанке. Начелник среза неготинског актом Бр. 9977. овим путем м*>ли све полипијске власти, да именоване потраже и пронађене њему стражарно спроведу. Сретен — Џавра Сретеновић — Јовановић, бивши осуђеник београдског казненог завода, лопов, кесарош и варалица, извршио је још у прошлој години неколико превара у срезу тамчавском (издајући се као учитељ под именом Марко Љубичић) и по потерници од стране власти још није ухваћен. Но како се сазнаје, да је Сретен сада у Бугарској и да је чак у Србију прелазио па се опет тамо враћао, то му поново слику доносимо по којој би га нолицијски оргаии могли лако познати и ухватити, (то исто и за бугарске власти које наш лист држе.) Сретен је родом из Крагујевца; има му 23 година, стаса високог, очију илавих, носа великог и кукастог; у лицу је илав. Моле се иолицијске власти, нарочито пограничне према Бугарсксј, да на Сретена обрате пажњу и на случај проналаска, да га под јаком стражом спроведу начелнику среза тамнавског, с позивом на Бр. 10445199 или Управи гр. Београда на Бр. 24299 исте године. Милован Бојовић, Финанскн стражар, коЈи је са службом био при царинарници грочанској, побегао је са државним стварима на себи. Управа тамошње царинарнице актом бр. 771. моли све полицијске власти, да Милована потраже и нађеног њој упуте. УБр. 31362. Непоинати лоповИј ноћу између 15 и 16 ов. месеца украли су Јоци Петровићу, тежаку из Кусе Вране (околине трнске) у кнежевини Бугарској, четири вола, па отерали амо у Србију. Један је во матор 10 година, длаке црне и по мало беле, репа кратког; други је во матор 8 година, длаке сиво-црне, на врату има знак; трећи је во матор 6 година,длаке сиво-црне и четврти матор 5 година, длаке пла.ве. Начелство окр. пиротског актом Бр. 10265 моли полицијске власти да предувму трагање за покрађом и крадљивцима, и по проналаску стражарно му спроведу. УБр. 31687

Т Р А Ж И С Е Матилда Енједи^ из Новога Сада, која је живела у кући грчко-католичког свештеника Јована Храниловића, онд. потребна је ради извесног саслушања по тражењу Конзисторије у Крижевцима (А. Угарској). Управа града Београда актом Бр. 31727 моли полицијске власти да потраже именовану и о проналаску Управу известе.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Из овог броја изостале су две сдике које нису могле бити готове због прошдих магдовитих дана.

Завршни број „Подицијског Гласника" за ову годину изаћи ће 31. овог месеца и послаће се претплатницима уједно са овогодишњим регистром. Због божићних празника овај број уредништво издаје више са забавном садржином. ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТл - ТЕ/1ЕФОН БР. 296.