Policijski glasnik

132

ПОЛИЦШСКИ ГЈ1АСНИК

ВРОЈ 17

3, При продаји салицилне киоелине, апотекари и дрогисте морају се строго придржавати § § 8 и 12 нравила о продаји отрова, у противном са њима ће се поступити према § § 11 и 19 тих правила и чл. 24 тач. 25 закона о чувању народног здравља, од 1881 године. Препоручује се начелству — управи — да се брижљиво стара о тачном извршењу ове наредбе.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА С№ 737 16 јануара 1901 год. у Београду Свима начелствима и управи Београда Господин министар војни писмом од 25 децембра 1900 године ЛБр. 3378, известио ме је, да је у Нишу отворен срнски Пастеров завод за лечење лица изуједаних од бесних животиња, и да је према томе, престала потреба упућивати такве болеснике у стране Пастерове заводе. Са тога, нашао сам за потребно изменити постојеће наредбе по овом иредмету, и наредити следеће: а, Сва лица, изуједана од бесних животиња, упућиваће се од сада на лечење у Пастеров завод у Нишу. б, Ово упућивање вршиће окружна начелства, односно управа града Веограда непосредно, и неће се више обраћати овоме министарству ради тога. в, Само они имућни болесници, који сами сносе цео трошак лечења и који су на ту цељ спремиле готовог новца 150—200 динара, могу тражити да их начелство — управа — упути овоме министарству, ради пошиљања у будимпешгански пастеров завод. г, За упућивање деце до пуних 15 година потребан је пратилац. д, Трошак око путовања до Ниша и натраг, као и око лечења и издржавања у Нишу, како болесника тако и пратилаца сносиће имућни болесници сами. ђ, Путни трошак, сиротних болесника и њихових пратилаца, као и оних болесника, који тај трошак не могу поднети без осетне штете по имовно стање, пада на терет месне општине, а трошак око лечења и издржавања у Нишу пада на терет округа. е, Изуједана лица, снабдевена уверењем о имовном стању, морају се писменом молбом обраћати месној власти ради упућивања на лечење. ж, Надлежна месна власт дужна је одмах учинити све што треба: 1, Да изуједана лица набаве потребан новац за путовање и издржавање ; 2, да се бесна животиња, ако је домаћа и жива, пронађе, затвори и стручно посматра, или да се пад њом изврши секција, ако је убијено, и о свему сас.тави детаљан протокол. з, да изуједано лице спроведе начелству окружном управи заједно са уверењем о имовпом стању, протоколом секције и довољним путним трошком ради упућивања на лечење у Ниш. 4, да утврди коме газди припада бесна домаћа животиња. 5, ако постоји тужба за повреду, да поступи надлежно по закону. 6, Начелство окружно — управа — пошто сеуверида је све испуњено што се наређује у тачци ж саставиће спроводно писмо за нишки Пастеров завод и у њему назначити: 1, Име и презиме болесника и пратилаца; 2, Године старости; 3, Дан уједа; 4, Изуједано место на телу; 5, Опште стање здравља болесникова; 6, Врсту бесне животиње, која је болесника изуједала; 7, Ко ће платити учињени трошак око путовања, издржавања и лечења. Овако састављено писмо са протоколом секције бесне животиње, или протоколом посматрања за живота, начелство управа послаће непосредно нишком пастеревом заводу заједно са болесником. и, У свима случајевима уједених лица од бесних животиња, окружни Физикус водиће озбиљну евиденцију, и о њима

министарству реФерисати у месечним извештајима лекара по Формулару Е; ј, За неизвршење ових наредаба казниће се одговарна лица према чл. 33 тач. 2 закона о чувању народног здравља од 1881 год. к, Овим се укидају наредбе С№ 5423|97, С№ 7588Ј98 и С№ 8327|98. Препоручује се начелству — управи да се стара о тачном извршењу ове наредбе.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА С№ 1329 8 фебруара 1901 год. у Београду Наче.лству о^руга Расписом од 16 јануара ове године, С№ 737, није предвиђено коштање лечења у нишком Пастеревом заводу за изуједана лица од бесних животиња, јер у то доба цена лечења није била позната. Пошто ме је госнодин министар војни, иисмом од 7 овог месеца Л№ 350 известио, да ће лечење једиог лица коштати десет динара, то наређујем начелству, да, осим осталог потребиог трошка, свако изуједано лице, снабде још и са десет динара, и нареди му, да тај новац на признаницу предаје управи Паотеревог завода у Нишу на име лечења. Излечена лица, која су лечена о трошку округа, предаваће добивену признаницу свом општинском суду при повратку а овај ће послати свом начелству, ради правдања издатка. Препоручује се начелству, да се стара о тачном извршењу ове наредбе.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА С№ 245 6 10 марта 1901 год. у Београду Маче^дству о^руга Расписом од 16 јануара ове године С№ 737 јасно је регулисано питање о упућивању изуједаних лица на лечење у нишки Пастеров завод, и о њиховом путном трошку, дневиом издржавању и трошку за лечење, па ипак су поједина начелства тај посао вршили са тако мало пажње, да гдекоја изуједана лица стижу у Ниш без икаквих средстава за издржавање у месту лечења, и на тај начин, поред тога што се тешко злопате, још изазивају и излишну преписку. Немарљивост појединих начелстава је у томе, што лицима, која упућују, издају само новац за путовање, а не и за издржавање у Нишу бар за 15 дана: и што се, ако у овогодишњем буџету немају сума предвиђених на ту цељ, не користе прописом чл. 10 закона о окружним, среским и општинским буџетима. Да би се у будуће избегла свака забуна односно упућивања изуједаних дица на лечење у нишки Пастеров завод, наређујем, да се лицима, која се у Ниш упућују према тачци ђ расписа С№ 737 ове године осим путног трошка за одлазак и повратак, има издавати још и по 15 дииара на име издржавања у Нишу за време лечења, рачунајући по један динар на дан. Ради контролисања радње начелства по овом предмету, наредио сам начелству окр. нишког, да од појединих лица која буду у Ниш упућена без довољног трошка прима жалбе и мени их шаље, ради даљег поступка према тачци ј расписа С№ 737 ове године. Ако начелство нема у овогодишњем буџету предвиђену суму за ову цељ, нека, према чл. 10 закона о окружним среским и општинским буџетима учини иредлог господина министра Финансија. Очекујем од начелства, да се стара о тачном извршењу ове наредбе. •« »—* ♦