Policijski glasnik

160

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 20

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР. 296.

шењем поменути Гаврило буде пуштеи на јемство у слободу, коју је он злоупотребио и побегао незнано где. Поновним решељем судским од 27 априла тек. год. Бр. 48250/ 00 исти је Гаврило понова ставл>ен под суд, а ако се пронађе и у притвор. Зато првостепени пожаревачки суд актом Бр. 18250/°° моли све полицијске власти да Гаврила потраже и ако га нађу да га љему спроведу. Он је родом из Новога Сада, али је дуже времеиа живио у Пољани село у срезу пожаревачком као тежак. Има дрне очи, смеђу косу и кратке бркове, а браду брија. УБр. 13684. Ладислав Фалкај Ијидек, родом из Бичке у Угарској и бивши поштански разносач, проневерио је, као што смо у прошлом броју јавили, око 40.000 круна и 15 тек. мца. побегао из Б. Пеште железницом према Ђуру. Он има око 40 година, средљег је стаса, слабуњав, нешто мало погурен, има пуне, црне бркове и упале црне очи и исиупчене јагодице, говори мађарски, немачки и нешто мало румунски, а када је побегао имао је на себи од одела : црн или плавичаст сако капут, плавичаст прслук, загасите кариране панталоне и трико кошуљу, а паглавиокругао сламии шешир, већ изношен. На молбу овдашњег аустро-угарског коисулата, управа града Београда позива све полициске, а нарочито погранич. власти, да Ладислава, ако га ухвате, одмах притворе и о томе њу — Управу известе. Да би се Ладислав могао лакше проиаћи, износимо му ову слику, коју је консулат нослао управи и која је од пре 8 год. с напоменом, да су Ладислављеви бркови сада многи већи, коса ређа, лице бледо-жуто и много сувље, а очи сасма упале. Помињемо још и то да главиа варошка капетанија у Б. Пешти обећава 4% награде од нроневерене суме лицу које прокаже или ухвати Ладислава. Акт уираве града Београда Бр. 13498. Стеван Стаменковић, ћерамиџија из Богдановца украо је коња свом другу Марјану Гмитровићу онд. па побегао. Коњ је матор 10 година,"'длаке мрк& л у десно уво ровашен. Начелство округа крушевачког актом Бр. 5205 моли све полицијске власти, да Стевана потраже н нађена спроведу пачелнику среза трстеничког. Њему јс- 30 година, средњег стаса, уопште плав. Био је одевеп у гуњ и чакшире од седог сукна. УБр. 13762. Јаков Достић, осуђеник из Глоговца (у округу моравском), иобегао је из пожаревачког казиеног завода, где је био на издржању осуде. Њему је 28 годпна, високог је стаса, црномањаст, црних очију, бркова обичних, црних. Био је одевен у гуњ и чакшире од црног сукна. Управа пожаревачког казненог завода актом Бр. 824 расписује тражење за проналазак његов, па ако се пронађе да се њој спроведе. УБр. 13771. Светозар Жиикови!! — МилосавлЈввић, родом из М. Сугубине (у срезу трстеничком) извршио је опасну крађу, па незнано где побегао. Њему је 25 година, омален је, плав, ћосав, кад го-вори шушкеће. Одевен у сељачко одало (гуњ и чакшире). Начел. окр. крушевачког актом Бр. 5119 моли све полиц. власти да га потраже и с нађеним да по закону поступе. УБр. 13762.

ТРАЖИ 0Е Тодор Павловић, бивши практикант судски, из Лесковца, 19 текућег месеца приликом спровода за Управу душевне болнице искочио је из воза на нишкој железничкој стапици, па побегао незнаио где. Њему је 23 године, средњег стаса, очију и косе црне, брија се, малих црних бркова (које је пређе бријао). Био је одевен у цивилном оделу. Начелсгво округа врањског актом Бр. 7794 моли све полицијске власти да Тодора потраже и нађена њему спроведу. УБр. 13634.

МИлан КеЈИГЦ, који је као келнер служио код Јоце Соколовића механџије из Ратара (у округу смедеревском), побегао је од њега незнано где. Мати његова Христина молила је, да се он пронађе и њој упути. Управа града Београда актом Бр. 13750 моли све полицијске власти, да Милана потраже и њој сироведу. Њему је 13—14 годииа, средњег стаса, косе плаве, зеленпх очију, пуних образа, ћосав. Родом је из Београда. . •

ИЗ П0АИЦИЈСК0Г А1БУМА Лазар Ђорђевић, бив. покућар, родом из села Горчинца, округа пиротског, решењем кварта палилулског Управе града Београда од 16 тек. мес. Бр. 4978, стављен је под кривичну истрагу и у притвор због крађе. На молбу помеиутог кварта, који верује да је Лазар изврпшо још пеке крађе како у Београду тако и у унутрашњости Србије, износимо му слику и молимо, како власти тако и приватиа лица да доставе било кварту палилулском, било кривичном оделењу Управе града Београда , било најзад непосредно нама, све што би о Лазару, односно његовој ранијој прошлости знали. Лазар сада има 20 година; средњег је раста, добро развијен, у лицу пун. и плав. Акт Управе гр. Београда Бр. 13424.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА У овом броју, због веЛиког рудничког округа, у «админ. поде.ш" изосгале оу неке рубрике, а окраћене су и друге ствари које излазе.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Видак Зелић, иробисвет и варалица, родом из Бихаћа у Босни и поданик аустро-угарски, стар 45—48 год., омаленог раста, сувоњав, плав и мало погрбљен, прогнат је 18 тек мес. на свагда у Аустро-Угарску по пресуди управе града Београда Бр. 13339. Позпајући изодавпа, Видака као веома дрска, препредена и у сваком ногледу одвећ сумњива човека, управа верује: да ће он и овога пута покушати повратак у Србију, као што је до сада већ више пута чинио, — па с тога позива све полициске власти, да на њега, одпосно његов повратак, обрате најстрожу пажњу, а у случају новратка, да га казне за повраћај из прогонства и по нова прогнају. У том циљу ми и износимо ову слинсу Видакову, коју имамо од пре три године — када је Видак био под истрагом и у притвору управе града Београда због једног разбојништва, које је извршио у друштву са Ђорђем Сударом и Јованом Томићом, и за које је ослобођен од страие суда из недостатка доказа.