Policijski glasnik

ВРОЈ 31

ПОЛЦИИЈСКИ ГЛАСНИК

243

Фалкају пође за руком да набави један такав пасош, који се потпуно подударао са његовим личним описом. Из Беча је узео карту жељезничку за Ротердам, али на путу оставио је на једној споЈЈедној станици воз, да би траг заварао и отпутова другим возом за Бремен. И ту му је поптло за руком да превари иолицију. Његовом превозу преко океана за Њу-Јорк није стајала никакв-а сметња на путу. И кад је стигао на америчко земљиште Фалкај је остао на миру. Сада је мислио да је потпуно сигуран, и учини прву глупост. Одседне је у један 1'Ше1 Оагш под својим рођеним именом, одакле се пресели у други хотел, који је држао неки Аустријанац. После неколико дана осећао се и ту неугодним и узме сталан месечни стан. 0 своме доласку у Њу-Јорк јавио је Фалкај једном доиисном картом своме шураку у Пати-у. Он је позивао родбину, да му ускоро дођу у Америку; разуме се, да су на прво место требали отпутовати за њим, његова жена и деца. Не знајући, да је шурак Фалкајев оних 1000 Форината које им је оставио, овај предао одмах полицији, он је писао: „Новац за пут имате довољно®. Другом дописном картом коју је Фалкај ггослао у Пешту под својим целим именом и тачном адресом стана, звао је Фалкај родбину да му што пре дође. Разуме се, да је ове карте добивала од централне поште редовно пештанска полиција која их је предавала истражном судији. Овај одмах похита и донесе решење о притвору Фалкајевом, које је преко Министарства правде и спољних послова послато телеграФским нутем аустро-угарском генералном консулу у Њу-Јорк. Овај је одмах известио о свему њујоршку полицију, која ни часа није часила већ је одмак притворила бегунца. По депеши, коју је послао Њу-јоршки аустро-угарски консул, код Фалкаја претресом је нађено у готовом новцу 36000 круна. Он је одмах признао дело, и покајао се. Аустро-Угарска влада дипломатским путем тражила је од Сједињених Држава експедицију Фалкајеву и повратак 36000 круна. Према томе губитак износи свега 4000 круна, што се има захвалити једино доброј и вешто организованој међународној полицији. Како су наши читаоци упознати са овим делом из потернице, коју смо раније заједно са сликом Фалкајевом донели у овом листу, а ствар сама по себи долази у најинтересантније, гледаћемо да претрес овог дела бар у изводу, кад буде, донесемо у нашем листу. Ко је ово? Хамбуршка полиција, потерницом од 3 —VIII т. г. № 685. преко овд. немачког конзулата, послала нам је слику са описом ове индивидуе и молила да је дамо јавности ради проналаска индентичности његове.

Пре кратког времена ухваћен је на једној трци у моменту, кад је једном посетиоцу извадио из џепа новчаник са 60.000 марака. На исппту казао је да се зове Петар Морел, да је по занимању трговац, да је рођен 13 марта 1875. године у БујенсАјросу и да је аргентински поданик, — док међутим у хотелу је био записан под сасвим другим именом. Приликом претреса, код њега је нађена: једна улазница за коцкарску салу у Монаку, три чека Лијонс.ке кредитне банке у Монте-Карлу № А.

2053—55 и један златан сат, за који је доказано да је својина апотекара Шнилинда из Еберфелда и који је сигурно у иуту овоме из џепа извукао. Самозвани Петар није ннкако дао тачно обавештење о својој личности и својој народности, па зато хамбуршка полиција шиљући његову ФотограФију свима европским државама па и нама, моли да се пронађе које он и откуда је; тим пре што се мисли и верује да је овај још какив злочин негде извшио.

КЊИЖЕБН0СТ КгапкћеИ 0(1ег Уегђгесћеп? Ете ^ететуепвЈапсШсће 1 )агз1;е11ип& с1ез ОезсМесћШећепз, с1ев Могс1ев, с1ез КбгрегГег1е12ип§', Ое181;е8кгапкће11;еп, с1ез НурпоИзтив е!с. т Шгеп Ве21ећип§еп зит Оезе^г ипс! гиг бПепШсћеп Мога1 уог ГУг. О. Н. Вегпс11. — 1901. У издању чувене лајнцишке књижаре Ернсга Виста почело је излазити у свескама друго издање овог огромног дела Бернтова: Болест или злочин ? То је опис полнога живота, убиства, повреда тела, душевних болесги, хипнотизма итд. у односу нрема закону и јавном моралу. Дело од необичпе вредности за сваког мислиоца а највише за сваког полицијског чиновника. Управо човек не зна шта је важније и интересаитније кад га чита. За сада је изашло 40 свезака, а имаће још толико док се доврши. — Нека је ово дело топло препоручено свима оним, који владају немачким језиком, јер ће у њему наћи пуно поуке и практичних примера у вези са лепим илустрацијама које дело красе и чине га још разумљивијим и јаснијим.

ТРАЖИ 0Е Вукомана 'Ј &ирковића., бив. опанчара из Рашке, који је, још пре два месеца напустио своју кућу и породицу, и за кога се сада не зна гди је, — тражи начелник среза студеничког актом Бр. 7551. Он има 31 год., високог је стаса, косе и бркова риђих, у оделу је сукненом. Пронађеног треба упутити поменутом среском начелнику или управи гр. Београда с иозивом на акт Бр. 20348. Арсу Стојановића^ родом из села Момчилова у срезу добричком и бив. слугу Николе Машовића из истог места, тражи начелство округа топличког актом Бр. 6156. Арсо има 18 год., средњег је стаса, округлог лица, косе плаве, црномањаст је, по глави крастав; у оделу је сукненом. Пронађеног треба спровести поменутом начелству, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 20326. Једену Антић,, бившу служавку, родом из Карловаца у Аустро-Угарској, која је до 23 пр. месеца служила у Крагујевцу па службу напустила и некуд побегла, тражи начелство округа крагујевачког актом Бр. 11999. Јелена има око 12 година, средњег је раста, црномањаста, има велике граорасте очи, у оделу је цицаном. Пронађену треба спровести поменутом начелнику, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 20552. Јакова III ерера, бив. пекара, родом из Делиблата у АустроУгарској, окривљеног због извесног казнимог дела, које је изврпшо у Аустро-Угарској, тражи управа града Београда актом Бр. 20646. Јаков има 53 год., средњег је стаса, дугуљастог лица, очију сивих, косе плаве, носа дугуљаста, дустобан је. Пронађеног треба стражарно спровести управи. Марка Шарчевића, лађара, родом из Нуштара у Срему, тражи управа града Београда актом Бр. 20647. У случају проналаска треба га стражарно спровести управи. Василија Брадића, бив. механџију из Медвеђа, оквивљеног због опасне крађе, тразки крушевачки првостепени суд актом Бр. 12268. Василије има 50 година, стаса је повисоког, сувоњав је, црномањаст је уопште. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом суду, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 20572. Велимира^ сина Павла Пантелића из Дучановића, среза драгачевског, кога је нестало пре 15 дана тражи, начелник поменутог среза актом бр. 8487. Велимир има 16 година, средњег је раста, црномањаст, има велике, црне обрве и мала уста, у оделу је народном. Наређује се тражење. Пронађеног треба спровести или среском начелству или управи града Београда с позивом на акт бр. 20656.