Policijski glasnik

БРОЈ 52

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

407

којој поверилац моше за обезбеду дуга забрану на гшкретна а интабудацију на непокретна добра дужникова ставити, а, јемац, овакву обдигацију иопод душника потпиоао и оадржину облигације признао за овоју, — онда у таквом случају за умрлог јемца не може никако важити она застарелоот од три године о којој говори први одељак § 8 40 грађаноког законика, већ опште правило о застарелооти облигационог дуга које је пропиоано у §. 928 истог законика и другом одељку поменутог § 8 40. — А, ако је текст облигације написан, без дате ручне залоге и иотииса имаља, на пр. к Дугујем II. Н. 0000 динара, с тим, да му овај дуг илатим до 1. новембра 189... године; а, ано му исти дуг не вратим на уговорени рок, онда може наплату тражити судским иутем о моме трошку", — онда тек опрам јемца, који је доцније умро, вреди она застарелост јемотва о којој говори први одељак § 840 грађаноког законика, која се застарелоот има рачунати од дана јемчеве омрти. Према изложеноме дакле, у првом случају јемац и платац у обавези је за јемствени дуг све дотле, док сав дуг са интереоом не наплати од главног дужника, а, ако дужник не би имао од куда оав дуг измирити , — што ое има утврдити уверењем извршне влаоти — онда то мора платити јемац, (види § § 828 и 829 грађаноког законика као и Виоочајше решење: испод § 832 истога закона). У другоме пак олучају, ако је јемац умро без дате ручне залоге или потписа имаша, јемство престаје за три године од дана његове смрти, како смо то и горе објаонили. На случај пак, кад је јемство уговорено на неко опредељено време, онда, по § 83 8 поменутог закона јемство престаје чим протече рок тога опредељеног времена. II Ако је отац, пооле распродаје његовог имања за дугове по отвореном му стецишту, — дошао поново у заједницу код својих оинова, и, као задругар отпочео радити и дејствовати, онда, оно имање, које од дана очева ступања у задругу буде приновљено у тој задрузи трудом свију задругара у које ое у овом олучају и отац рачуна — може се, — колико на његов део припада, узети у попио и продати за раније очеве дугове, осим олучаја, ако оинови ниоу свога оца примили на какав други уговорени начин, у ком случају мора ое поступити по уговору. * * * Рад.... М. Ђ.... општиноком писару у В...у. На ваше питање: «да ли се по § 471 грађанско.г судског поотупка оотавља и колико земље малодетној деци умрлога земљоделца, на случај, кад би ое његово заоставше имање имадо узимати у попио за наплату дугова, које је он за време свога живота учинио, 8 — одговарамо вам: да ћете наћи потребног обавештења о томе у 25 и 26 броју »Полицијског Гласника" од 8. јула ове године, на крају рубрике „Општински иослови" , јер смо ми, у томе броју, већ дали потребног обавештења на једно питање олично овом вашем питању.

СМРТ ЗЛИКОВЦА ЦУПРИЋА Илија Цупрић из Бигренице окр. београдоког, бив. двадеоето-годишњи ооуђеник београдског казненог завода, који је на раду био у

Љубичеву па отуда побегао још 16. јула ове године, којом је приликом и наш лист донео његову олику у потерници на отр. 220. у 28. броју од ове године — 11. прошлог месеца у вече убијен је од руке одважног сељака Пауна Илића — Рипуље, из Жидиља ореза деопотовачког окр. моравског. Што је овај опаони здиковац платио главом за своја почињена недела у окр. моравском, на првом месту има се благодарити заузимљивости среског начелника г. Тодор.а Љ. Поповића, који је извео врло вешт план да зликовацпаднеурукебашљудима којима је он намењен да га дочекају. Толико иото може се одати хвала и вештини сељака Пауна, који је поред ове опрезнооти, вештине и дрокооти зликовчеве, ипак усггео, да га убије из сопствене пушке његове — зликовчеве. Цупрић је, као што ое и из олике може видити био леп човек, здрав, осредње развијен. По оделу ценећи био је кицош; био је ошишан тако лено као да га је уредила највештија берберска рука. По утврђеној идентичности да је он баш Илија Ципрић, оекциран је и у земљу затрпан. Паун је награђен са 1000 динара, са колико је овај зликовац и уцењен. На слици ое поред убијеног зликовца види и слика Паунова.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Франц де Лука, иконооац из Италије кажњен је преоудом начелотва округа пиротског Бр. 6735 са 10 дана затвора због бесправног упражњавања радње. Па како је Франц, одмах по оаопттењу пресуде, побегао, — то помен.

начелство моли ове полициске власти, да га у својим домашајима потраже и преоуду ову над њим изврше, па о томе и начелотво известе. Акт управе града Београда Вр. 35.233. Недељко ВлајиЦ надничар овд. 23. ов. м. однео је неке отвари из стана овога кућњег газде Спасоја Јовановића надничара овдашњег у ([Сарајевској 0 улици бр. 3 6, па негде побегао. Недељко је средњег отаса, црномањаст, има му 26 година; од одела имао је на себи капут и панталоне од браун чохе, на глави шешир, на ногама ципеле. Кварт савамалоки управе града Београда актом Бр. 10.188 моли све полицијоке власти да у кругу своме потраше Недељка и пронађеног њему стражарно спроведу. Исти се може спровести и Управи о позивом на Бр. 3 5.548. «► <■ Т Р А Ж И С Е Спасоја Чолаковића, пекарског момка, родом из Биљана у Ст. Србији, који је олужио код Горче Трајковића, пекара у Лесковцу, па 11. тек. меоеца негде отумарао, тражи начелство враљско актом Бр. 19.119. Спаооје има 15 год., средњег је стаса, лица дугог, косе и очију црних. Пронађеног треба опровести поменутом начелотву или управи града Београда с позивом на акт Бр. 3 5.013. Илију Мишића, слугу пекарског тражи начелник округа крагујевачког актом својим од 22. децембра Бр. 19.131, а који је решењем начелника ср. јасеничког од 22. пр. месеца № 20.3 37, стављен под кривичну истрагу и у притвор. Илија је стар 3 4 године, раста средњег, у лицу плав, малих бркова, без браде у немачком оделу. Пронађеног треба спровести начелству окр. крагујевачког или управи гр. Београда о позивом на акт Бр. 3 5.481, Витомира Н., коцкара из Ивањице тражи лачелник окр. крагујевачког актом Бр. 19.336 који је украо 7. децембра корпу са књигама на спавању Алекси Јовичићу књижару из Свилајнца, а у механи Филипа Јовановића из Раче. Витомир је стар 17 —18 година, на себи носи бео капут, беле талијанске панталоне, шарену куповну кошуљу, бели половни штофани шешир и опанке. Нађеног троба опровеоти начелнику округа крагујевачког или управи града Београда о позивом на акт Бр. 35.481 Бранва Чајировића, бив. трговца из Саранца, окривљеног за лажно банкрототво тражи првоотепени оуд смедеревски актом Бр. 16.080. Пронађеног Бранка треба спровеоти суду, или управи града Београда с позивом на Бр. 35.425.

К0 Ј Е 0В0? У Селу Ореовцу среза и округа нишког, нађен је човечији^>-"ш непознатог лица, које је убијено па затим бачено у пећини више села. — Убијено лице по оцени ореоке истражне вдасти са лекаром, могло је имати 3 0—-3 5 го-