Policijski glasnik

БРОЈ 28 и 29

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 227

Али ово не важи за друмске механе, јер је §-ом 7. уредбе о механама, која је доцнија од уредбе еснафске, учињен изузегак од овога правила, пошто се код друмских пекарница и не води пекарска радња у оним размерама и обдику, у коме се то ради по варошима и селима, него се хлеб вади да подмири само потребу механе. III. За бараке, које се нодижу ради исхране раденика по удаљеним местима од вароши и села, као што су: рударска предузећа, експлоатација шума, прављење мостова и т. слично, нема нарочитих законских прописа, и њих је у опгате тешко спречити и наметати им услове из уредаба механске и еснаФске, јер су оне нривремене и изазване силом прилика и потреба. Ну и оне цодлеже надзору општинских и нолициских власти, у погледу чиотоће и осталих санитарних и здравствених погодаба. ★ * * Један срески званичник тражио је обавешгење за овај случај: в Миленко Димић из С... продао је свој плац са кућом неком Павлу Павловићу, ондашњем за 255 динара. У име капаре примио је одмах 100 динара, а остатак у 155 уговорено је да прими о Митрову-дне, када ће и он купцу издати тапију. Овако усмен уговор закључен је пред сведоцима. Одмах некако после ове погодбе, купац Никола се покаје што је скупо купио плац и кућу, па да би дошао до 100 динара, што их је положио продавцу, он поруши купљену кућу, налазећи, да она таман поклапа суму од 100 динара, колико је он дао у име куповне цене, а о Митрову-дне не положи остатак у 155 динара. Продавац Миленко тужио је среској вдасти Николу за дело из §. 293. кривичног закона и •гражио, да ое он као кривац казни." Саонштавајући ово, поменути званичник пита: има ли овде кривичне одговорности или је ствар грађанскога спора? Као што се из изложенога види, Никола је дошао до куће, коју је доцније порушио, по праву куповине, од кога је дана он сопственик исте. У овоме својству сопственика, он је могао рушити кућу без икакве кривичне одговорности, јер је рушио своју сопствену ствар, којом он ио закону може неограничено располагати. Она околност, што је он о року одустао од испуњења уговора о куповини, не мења у основи ову ствар, и може бити само нредмет грађанског спора о испуњењу уговора, а никао предмет кривичне одговорности, ако се, почем, не би доказало, да је он намерно закључио уговор да до ове грађе дође, у коме би случају могло бити речи о превари из § 25 3 кривич. законика.

Од једног општинског писара добили смо једно овако нитање : Једна је општина састављена из три села. Цела онштина бира себи председника, свако село себи кмета, поред тога цела општина тј. њени нравни гласачи бирају потребан број одборника и замењеника, ради одправљања званичних послова.

Изабрато је 10 одборника и овима 5 замењеника, а удешено је тако, да из сваког села буду по 5 лица у одбору, како се не би ни један нити пак други љутиди. Власт среска тражи, да јој оуд са одобором пошље уверење о владању и понашању за једно лице, из једног од ова три села, које се надази под кривичном истрагом, и, суд општински, позива одбор; да ову ствар сврши. Дошло је свега 9. одборника, — из сваког села по троје. Кад им је саопштено зашта су звати, а у исто време и раду приступљено је, три одборника из онога села одакде је и оно лице за које се уверење тражи, казали су, да је иоти доброг владања и поаашања, међу тим, остали 6 одборника нису се хтели на уверењу потписати, наводећи: да они то лице добро и непознају а још мање, да му уверење о добром владању потпишу, јер се боје §. 14 7. кривичиог закона. Питање је: шта ће да ради у овом случају суд општински, пошто му ово уверење не одговара закону, јер на њему није потписана ни половина одборника, а још мање и 1 више, и да ли је овако уверење са потписом три одборника, поред председника и кметова, пред законом вредеће или не ? На ово питање ми му одговарамО следеће: Законик о поступку судском у кривичним делима, на основу кога се и траже уверења о владању и имовном стању криваца, нигде није прогшсао, да та уверења мора суд општиноки издавати са свима општинским одборницима, или са оноликим бројем одборника, колики је број, према закону о општинама, довољан за доношење цуноважних одборских одлука, већ, према тачки 4. члана 9 5. закона о општинама, оваква уверења издаје онштински суд само у договору са одбором. У §.90 поменутог законика о поотупку судском у кривичним дедима, за прибављање оваквих уверења прописано је ово правидо: »Кад је потребно да се зна о дотадашњем животу, наравственом поведењу и за каквог се обвињени у грађанству сматра, онда ће исљедник узети нисмено сведочанство од оцштине обвињенога, или испитати она лица, која о томе најбоље извешће дати могу." Ирема овоме, дакде, општинском су суду, у наведеном случају, довољна и три општинска одборника (општинара), која дотично лице из њихове општине добро познају, те да се са њима договори и под потписом њиховим, председниковим и кметовским, изда исљедној власти уверење о вдадању и имовном и задружном стању каквога кривца. Кад је пак сдучај, да кривца, за кога се уверење тралш, познају сви општински одборници или више њих одборника, онда општински суд треба, да у договору са свима њима изда уверење које се за тога кривца тразки. * + На питања овог истог општинског писара одговарамо му : I. Да се по тачкама а. и 6. члана 16 закона о општинама, узима, да нису доброг вдадања, само она лица; која су била осуђивана судом за злочинства или престунљења учињена из кориотољубља, док не поврате грађанску част; и, они, који се налазе под судским ислеђењем због оваквих дела, док се не оправдају.

Како се пак повраћа грађанска част, прописано је у §. §. 349, 350, 351, 352, 353, 354 и 3 5 5, казненог судског поотупка. Она пак лица, која су за време мадолетства осуђивана за горе означена дела, не узимају се да су рђавог вдадања. II. Удата жена, која има живога мужа, не може по закону ништа отуђивати од овога имања, без одобрења свога мужа, а, са одобрењем мушевљевим може продати све њено имање, ма да јој је муж земљоделац, јер закон у овом сдучају удатој жени то не закраћује. Ако је та жена удова, са децом или и без деце, а живи од земљоделства, онда по закону не може отуђити онодико имања, колико §. 471 грађанског судоког поступка шгити сваком земљоделцу. III. Полицијски надзор, под који се, решењем суда и одбора на основу §.4. подицијске уредбе, стављају сумњива лица из општине, не долази у ред оних казни које се изричу на оонову Ш-ће части казненог законика, већ се он сматра као једна мера предоотрожности у интереоу дичне и имовне безбеднооти, те ирема томе, и, што полицијска уредба није нигде предвидела време застаредости таквих регаења, која се доносе на оонову поменутог њеног §-Фа, та рогаења не могу ни заотарети.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Јелица, кћи Димитрија Лладенови1.а, каФеџије из Нигаа, 10. ов. м. отигала је од куће и вигае се није вратила. Њој је 13 год. стаса према годинама средњег, неразвијена, црномањаста, лица округлог. На себи је имала цицану сукњу и црну крагну. Начелотво окр. нишког, депешом Бр. 147 68 моли све окружне подиц. влаоти а среским и општинским препоручује да нестаду девојчицу нотраже и нађену да му упуте ради предаје родитељу УБр. 19.865. Божидара сина Софије АдамовиКа, гражи кварт Савамалски актом Бр. 5.096, Божидара је нестало пре неки дан. Он је омален, у лицу блед и плав, косе смеђе, очију црних, обрва великих, има му 14 год. Од одела имао је на себи браон панталоне, и кратак жућка-сти капут, на ногама ципеле, на глави сламни шешир. Нађеног ради предаје његовој матери, треба упутити кварту Савамалском, с позивом на Бр. 5096, или Управи гр. Београда на Бр. 20091. Илију Стојковића, кувара у каФани „Гарибалди", Сарајевска улица, Бр. 66, тражи кварт Савамадоки актом Бр. 5173, који је побегао напустивши радњу и нејавивши се ником. Стаса је средњег, косе црне, бркова повећих црних, родом је из Раниловића, среза космајског, округа београдоког, ожењен је. Моло се све полициоке власти, да Идију пронађу и нађеног спроведу кварту Савамалском с позивом на Бр. 5173, или Управи гр. Београда, Бр. 20187. Владимира СавиКа, ученика који је побегао од свог газде Косте А. Крстића, бакалина из Београда, тражи кв. Савамалски актом Бр. 5152, Њему је 14 година, стаса омаленог, косе црне, образа округлих; родом је из Свилајнца. Моде се све полициске власти да потраже Владимираз и о пронађеном извеоте кварт Савамадски,