Policijski glasnik

СТРАНА 334

ВРОЈ 40 и 41

Наотаје питање : чија је кобила, и ко ће да плати причињену штету ?" На питање: чија је кобила, номогућно је одговорити тачно, пошто у питању ниоу изнесени услови уговора о трамни. Оно мора да се раснрави према условима погодбе. ТНто се тиче питања : ко ће да плати причињену штету, одговор се налази у чл. 19. закона о чувању пољоког имања, по коме је самастока, ухваћена у штети, гаранција заказну и накнаду штете.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А Ж И С Е Радосава Миливојевића, ђака II разреда основне источно-врачарске школе нестало је 21. ирош. месеца. Радооав је родом из села Гостинице, среза и окр. ужичког, стар је 9 год. омален, лица плавог-пегавог, косе смеђе, очију зелених, од одела има зелене панталоне, јегерову кошуљу, без капута, на ногама жуте кожне напуче, а на глави бео сламни шешир. Радосав је давао израза да не воли школу посећивати, с тога се сумња, да није код кога нашао место да чува стоку, или за нокућара. Пронађеног треба упутити кварту Врачарском с позивом на његов Бр. 11.8 8 4 или Управи града Београда Бр. 28.917. Игњата Барињу, столара из Књажевца, тражи првостепени Суд књажевачки актом својим Бр. 5.627, истом има да се саоншти пресуда апелационог Суда, па како је исти отумарао незпано где, то му сс незна место сталног пребивања. Он је стар 52 год. средњег стаса и у опште плав. Нађеног треба упутити Књажевачком прв. суду, са позивом на Бр. 5.627, или Управи гр. Београда Бр. 30.102. Мнјаила Петровића, Циганина — ковача из Г. Рибника ср. Трстеничког, тражи начел. окр. крушевачког актом Бр. 10.250., исти је кажњен пресудом начел. ор. тротеничког од 6. пр. м. са 30 динара новчано, и он је незнано где отумарао пре но што му је пресуда саопштена. Он је стар 4 0 год., омален у опште црномањаст. Нађеног треба спровеоти начел. окр. крушевачког с позивом на Бр. 10.2 50. или Уирави гр. Београда Бр. 29.327. Мијаила Маичиј.а, ниљарског момка из Брчина тражи квартоавамалски актом Бр. 8.157, исти је побегао 28. пр. м. од свог газде Цветка Ђорђевића ииљара пошто му је измамио новац. Он је стаса средњег, сгар 1 4 год., косе смеђе, очи црне, бркова нема. Моле се све полициске власти да живо нотраже, и нађеног онроведу кварту савамалском, с позивом на Бр. 8.157, или Управи гр. Београда на Бр. 20.093.

П 0 Т Е Р Е Ноку између 1. и 2. ов. м., непознати лонови извршили оу на опаоан начин крађу ствари Николи Наумовићу механџији из Смедерева, и

то: једну грану дијаманоку, један прстен дијаманоки, један пар мушког одела, један иберциг, два револвера један црн, други жут, овај оа црним корицама нреламач је, српског платна 100 аршина, један сат будилник, чаршав креветни, бошчалук од орпоке израде са пешкиром № 3 0. № 60. и нет Форинти у новцу. Моле се све полициоке власти, да живо потраже лопове и покрађу, и у случају проналаока опроведу их Начел. окр. смедеревског, с позивом на Бр. 10.696., или Управи гр. Београда Бр. 29.3 53. Стеван Ћатић, слуга код Лазара Илића каф. овд. украо је своме газди 1 6 динара у готовом новцу и један никлени џепни сат, на коме је унутра урезан железнички вагон па побегао. Онје стар 2 0 год. у лицу плав, стаса средњег, оувоњав, на себи има одело грао, са плавом кецел,ом, а у лактовима обе руке мало је сакат. Моле се ове полицијске власти, да Стевана зкиво потраже и нађеног спроведу Управи гр. Београда Бр. 30.1 35. Јоца Косовац, побегао је од овог мајстора Димитрија Анђелковића, ћурчије овдаш. и до данас ое није вратио, да овој рок службе продужи. Он је отар 15 год. стаса омаленог дугих образа, косе омеђе, очију граорастих, од одела има: црни оако капут, грао пангалоне, црни шешир штофани, на ногама цинеле. Моле ое ове полициоке влаоти, да живо Јоцу потраже и нађеног спроведу Управи, с позивом на Бр. 30.1 3 4. Иавле Јованови), — циганин, скигач, из Подунаваца, ореза Жичког, решењем ирвоотепеног Суда крушевачког. Стављен је под иоротпи Суд, притвор и оков, због крађе отоке и опаоне крађе. Побегао је из окружне болнице ноћу између 13. и 14. Марта 1897. год. куда је као болеотан био упућен. Он је стар 4 5 год. стаоа средњег, мало натмурен, у лицу сув, црномањаст, косе, бркова и браде црне. Моле се све полициоке власти, да Павла живо потраже , и нађеног спроведу првостепеном Суду крушевачком, с позивом иа Бр. 23.298; или Управи гр. Београда Бр. 30.086. Миладин Тешић — УрошевиЈ,, из Брђана, има да, по пресуди судској, издржи још две године иолицијског надзора, али је пре кратког времена, побегао незнано где. Он је у опште риђ, образа дугих, а на једном има младеж, очију плавих, браде и косе ретке, има на себи: фес, кошуље и гаће, зубун оељачки, опанке и чаране, а стар је 50 година. Моле се све полицијске власти, да га овака, у овоме реону нотражи и нађена овамо опроведе, начелотву среза Љубићског, Пр. Бр. 13.524.

Н А Ђ Е Н 0 Начедник ср. Подунавскаг актом од 19. ов. мес. Бр. 12.045 јавља да је у Осипаоници повереног му среза нађено : два коња, један длаке адатасте са жигом ДД стар 10 год. и један ддаке вране, са жигом \/ стар 15 год. оба е омање висине и без роваша. Даље, једна коњска кода за једног коња, на кодима циганске

поњаве од којих праве чергу, и једно кусо прасе ддаке црне. Сопственик горњих ствари нека се обрати истом среском начеднику са доказнма о својини. СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Радован — Михаило Радованови!. — Иванови!, — Јовановић, онасан крадљивац, кесарош и варалица, који је до сада 4 пута оудски осуђиван због крађа и превара, решењем Управе од 22. тек. месеца Бр. 2 7.794 прогнат је на свагда у Ауотро-Угароку. Михаило је родом из Бељине у [Зосни, има 33 год., средњег је стаоа,

у лицу нлав, оем српског говори још и немачки, последњи пут био је осуђен на 5 год. робије због опасне крађе извршене овде у Београду. Управа града Београда, но чијој наредби изнооимо ову слику, позива све полициоке влаоти да на повратак Михајлов у Србију обрате најстрожију пажњу, а у случају повратка да га казне за повраћај из прогонства и нонова прогнају.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Добар преводилац руског језика, може имати добар хонорар за иревођење. Јавити се Уреднику. Ко има роман Доотојевоког »Записници Мртвога Дома" на руоком језику, може га одмах продати нашем уредништву или га дати на ноолугу за добру награду.

За један или за два идућа броја, неће можда излазити наш роман »Заиисници Мртвог Дома", од Достојевског. Ако то наступи молимо читаоце да нас извине а ми ћемо им то накнадити тиме? Што ћемо после иуштати но много више но до оада.

Садржај: I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Застарелост дисциплинских кривица; 2) Избрани Суд; 3) О иследнику; 4) Скитнице; 5) Проститутке и крадљивице; — III. Поучно забавни део: 1) Светски човек; 2) Записници из мртвог дома. IV. Поуке и обавештења. — V. Службене објаве: 1) Тражи се; 2) Потере; 3) Нађено; 4) Скреће се пажња; 5) Изјаве и поруко уредништва.

ШТАМПА КРАЉ. СРП ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 14.