Policijski glasnik

СТРАНА 48

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 6

Цела ова иометња, дошла јо, у остадом, оамо зато, што је у прошлој годипи донесеи нов закон о општинама, који је дозвољавао разгрупиоаваље општина. И, цела је брига сада, како ће се удесити да од свакога буде нанлаћена сума 43°/ 0 , колико је, на крају крајова дозвољено. Излаз из овога може бити само гако, да се свима онима, који су више платили врате више наплаћене оуме. То треба учинити-на тај пачин, што би ое но дневнику опшг. нриреза, који се одвојено води, и нема ничега заједничког са пореским књигама, нарочитим реФератом извукла нотребна сума за повраћај из последње наплате, а ако то не би било довољно, онда да ое на иоти начин извуче и из дневника касе општих прихода и раохода она сума, колико за повраћај треба, па да ое признаницама оних, којима је новац враћен, правда пред Гл. Контролом мање показана сума.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Неиознато лице, у вече 28. Јануара ов. год., око 7 1 /' часова, дошло је у лебарницу Нетра Ристића, лебара овд., који станује у Скадарској улици Бр. 19, и са тезге кад није нико био у радњи украло је сандуче са дневним пазаром у коме је'било од новаца и то : 5 6 динара у разној монети, једна златица од 10 Фор. аустр. вредности, две круне и 4 секоера. Моле се све полициске власти, да крадљивца живо потраже и нађеног спроведу Управи града Београда, с позивом на Бр. 37 47. Мира УрајвиК и Станко Јовановић, цигани из Брзе Иаланке, били оу под исграгом у среоком притвору у Јабуковцу, за опасне крађе и 11. ов. м. у вече између 6 и 7 сати побегли оу из притвора. Мира има 20 год., оредњег је раста, у опште црномањаст, сув; од одола има на себи: панталоне и гуњ од белог сукна, на глави плетену шубару: Станко има 3 5 година средњег је раота, добро развијеп у опште црномањаст, ћелав, од одела има чакшире н гуњ од црног сукна, на глави јагњећу црну шубару, а па ногама опанке. Моле ое све по.шциске власти, да нанред именоване живо нотраже, и у случају проналаска, спроведу их начелнику среском у Јабуковцу, с иозивом на Бр. 1184, или Унрави града Београда Бр. 4 928. Непознато лице, 12. ов. месеца, између 11 и 12 часова пре подне, кроз отворен прсзор ушло је у собу стана, Милуна Ибровца, проФесора гимназије „Краља Александра", који станује у Чубриној улици Бр. 5; и из исте украло је : 4 сребрне кашчице, у вредности 24 дин., на кашчицама су при дпу дршке с горње стране урезана олова: С. С. Ерг. Моле ое све полициске влаоти, да крадљивца и покрађу живо потраже, и нађене спроведу Управи града Београда с позивом на Бр. 5 124.

Ноћу између 11. и 12. ов. мес., у магацину Браће Крсмановића, тргов. из Београда, који ое налази у Шапцу, покушано је разбијање каое система Арсихајмова, са челичном бургијом. За овај покушај обијања окривљен је Сотир Сгојаповић из Локошнице, среза Лесковачког, округа врањског, он има 2 2 год. црномањаст, црних бркова, раста средњег, на глави има црну шубару, на леђима гуњ оа преклапањем, иопред гуња шарени грудњак, на оеби тесне сукнене чакшире, на ногама опанке шабачке, које су утврђене црпим узицама у место кајиша. 11о извршеиом покушају Сотир је побегао пезнано куда. Моле се све полициске власти да Сотира живо потраже и нађеног спроведу начел. окр. Нодринског, с позивом на Бр. 2118, или Управи града Београда Бр. 4918. Милан Р. Јовановић, из Дубоке окр. смедереског, и Милутнн Милошевић, из Турије, окр. пожаревачког, 17. ов. м. у 1 чао по подне, побегли су оа рада из бапгге Управе казненог завода у Топчидеру. Милан је осуђен на годину дана затвора због хотимичног убиотва, а Милутин са 2 године затвора за самовољно лишење слободе. Милап има 16 год. стаоа омаленог, косе, очију и обрва смеђих, носа правилног, ћосав, уста умерена, на себи има копоран чакшире, шубару и опанке. Милутин има 3 2 год., средњег стаса, косе седе, очију омеђих, обрва црних, бркова малих црних, уста умерених, од одела има: гуњ, чакшире, повећу шубару. Моле се ове полицијске влаоти, да их живо потраже и нађене спроведу Управи топчидероког казненог завода у Тоичидеру с позивом на Бр. 3 34, или Управи града Београда Бр. 5705. Но1,у, између 13. и 14. ов. м-ца Милеви удови Пантелије Кремића, б. грговца, из Обреновца, извршена је крађа драгоценооти, и накита и то: два златна броша, један као медаљон и један са сликом њеног брата Косте Тодоровића, механције, брош који је као медаљон, мали је као игла за груди, а исти је дугуљаотог облика, и гравиран је у средини нма један дијамантски камен с једне и о друге стране медаљона налазе се златне сгреле, на полеђини броша има златан рам у коме јо било стакло, но сад је без стакла. Другп је брош такође златан у величини сробрне потодннарке, изгравирап је, нема пикаквпх окрајака. Четири златна прстепа, један је искићен сигппм бисером у средипи мали црвени камен, јодан има само по средини црвепи камен, а два се незнају какви изгледају. Један прстен у сробру са дпјантима за српоку ношњу, једну дијамаитоку грану у злату оредње величине, два пар I минђуша, један пар просто златне, а другн дијамантских, један сат од никла оа два поклопца негравирани без ланца. Крадљивац је непознат. Моле се све полицијске властн, да живо потраже крадљивца и покрађу, и у случају проналаска спроведу их начел. среоком у Обреновац, о позивом на Бр. 1.430, или Управи града Београда Бр. 5 699. Илија Или1> — Сииић, из Колара округа смедеревоког побегао је 15. ов. м. из притвора начелства окр. крагујевачког, где је одговарао за крађу. Он има 20 — 21 год., ћосав је, науоница тек нагарених, црних очију, високог раота, сув, у оделу похабаном, на глави има мек

штоФан шешир. Моле се све полицијоке влаоти, да Плију зкиво потразко и пађеног спроведу пачелству округа Крагујевачког с иозивом на Бр. 2.632. Панта ЈовановиК — Дедоданонић, из Битовнице, среза млавоког округа позкаровачког, 14. ов. м-ца у овађи убио је из револвера, Богооава II. Јовановића, из Битовпице на је одмах побегао. Он има 3 0 година, крупап је, плав, има дугу жуту браду, кицош је, носи Фермеп сукнеии и чакшире на гајганима, на гдави шубару. Моле се сво полицијске власти, да Панту живо потраже и нађепог спроводу иачел. окр. у Пожаревац, с позивом па Бр. 2.68 1, или Управи града Београда Бр. 5 43 3. Ненознати врадљивци, 15. ов. м. у вече обили су магацин Тодора Јовановаћа из Шапца, и однели су из истог јодно буре маоги 155 килограма, 3 00 килограма соли у крупицама, и млевене у два цака, цак кукуруза у тежини 7 0 кгр. и 100 кгр. бела пасул.а. Моле се ове полициске власти, да за крадљивцнма н покрађом нареде живо тражење, и у олучају пропаласка опроводу их начел. окр. у Шабац о позивом на Бр. 2.380, или Управи гр. Боограда Бр. 5.460.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Стеван СтричевиЦ бив. боуђеник, из Буковца, отар 3 4 године, раста средњег, дежмекаст, лица округлог, у опште црномањаот, косе црне по сродини раздељеђе, бркова импх цринх; очију црнпх. 13 занпман у »5 и *?• ки р .д- чп;, нреоуд. м 1 , ,• .'а I шчпрског I VI), осуђен

је на затвор и прогонство у Аустро-Угарску на овагда, и 17. овог м-ца прогнат је за АустроУгарску. Исти је био осуђен пресудом првостепеног оуда за град Београд 1897 годиие, са петнајест година робије за извршепо убиство. Скреће се пажња овима полицијским властима, да Стевану недонуоте повратак у Србију.

Садрасај: 1. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Лекар у иолицијској олужби; 2) Кривци као симуланти душевних болесника; 3) Уилив усамљеног ћелијоког затвора. — III. Поучно забавни део: 1) Глас Божји; 2) Шведска жигица; 3) Кроза злочип. IV. Поуке и обавештења. — V. Службена објаве: 1) Потере; 2) Скреће се пажња.

ШТАМПА КРАЉ. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н ДИМИТРИЈЕВИТ. ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14