Policijski glasnik

СТРАНА 104

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 12 и 13

да ; еиво потраже и крадљинце и покрађу, и нађене опроведу начел. окр. моравоког, о позивом на Бр. 4.600, или Управи гр. Београда Бр. 10.663.

ШТА К0 ЗНА? Маринко Отанојевић, скитачки циганин из Буковче, среза јасеничког окр. крагујевачког, ноћу између 3. и 4. пр. м-ца извршио је крађу коња Благоју Милановићу и Павлу Јевтићу из Водица ср. јасеничког окр. смедеревског и са нокрађом ухваћен је у селу Ланишту ореза беличког. Власти ор. јасеничког (Паланка) код које је Маринко у притвору и под истрагом, пада велика сумња да је овај коњокрадица само ово кажњиво дело извршио, па држећи по извесним околностима да је исти Маринко морао још код које власти или суда за слична дела или и за каква још тежа одговарати, она се овим путем обраћа овима полицијским и судским властима у земљи не би ли у њему иознала свог одбеглог кривца. Благодарећи г. Јоци Ст. Грнчаревићу грг. из Паланке, који је овог зликовца својим апаратом сликао у недостатку сликара изнооимо му слику по којој се моше познати. О резултату треба известити начелника ор. јасеничког Паланка, с позивом на Бр. 5.627 тек. године. Милан АндрејевиЦ бивши хлебарски момак, родом из Кичева у Старој Србији, ухваћен је као скитница и притворен код кварта дорћолског. Приликом претреса, код њега је нађено: 420 динара у злату, (21 наполеон) и 3 10 динара у оребру. На оаслушању, а на пи-

тање одкуд му овај новац, он је изјавио да је његова својина, што је Штедњом од зараде сачувао. Иошто није могао овај свој навод и да докаже, он је на другом саслушању изјавио: да је 15. марта тек. године нашао новац на Чукарици, у једној завезаној џепној марами, и •го: 15 комада наполеона и 40 динара у ауотријском новцу и 5 0 дин. у српској а сребрној монети. Заступник старешине поменутог кварта, сумњајући у истинитоот и овог другог навода Милановог и држећи да је Милан до ове суме дошао крађом или другим којим недозвољеним начином, објављује овим путем и износећи с.шку Миланову моли све полицијске и општинске власти у земљи као и грађанотво да му јаве ако ма шта знају о Милану његовом стању у опште, с позивом па његов акт од 26. пр. м. Бр. 2.935 или Упр. гр. Београда на Бр. 10.949.

Милану је 17 година. Исправа никаквих нема, па је о тога могуће, да је показао лажно име и занимање.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 9. Марта у 5 сати ио иодне, упаљена је зграда — амбар — маое пок. Јеленка Михаиловића, из Бучума, среза сврљишког, округа нишког. Руковалац овог имања је Милан Милојковић, који је наложио ватру на доњем спрату зграде, па како је у истој било и оена, то је ое ово случајно запалило, те је изгорела и зграда, сено и кукуруз, који је у њој био. Штета износи свега 2 50 динара. 18. Марта у иланини „Козарник" у срезу масуричком појавио се је пожар, наређено је, да се иоти угаси и да ое кривци пронађу. Пожар је угушен одма. Штета је незиатиа јер је изгорело само суво лишће и папрат. 26. Фебруара непознато лице упалило је шуму Миросаљачку, но како је било влажно време, то је само горњи слој лишћа изгорео, по том се оама ватра угасила. Штете није било никакве. Ово је утврђено полицијоким увиђајем на лицу меота.

15. Марта, Кооана кћи Василија Јовановића, тежака из Гугља, ореза пожешког, окр. ужичког, стара 15 година, утопила ое у реци Морави, коју је хтела да нрегази. Леш је истог дана нађен и сахрањен, 12. Марта у вече воз бр. 222. прегазио је на станици бреставачкој, Михајла Ђорђевића, тежака из Дуиљана, среза масуричког, округа врањског, који је био пошао у печалбу у Параћин. Он је оотао на меоту мртав. Срески начелник послао је лесковачкој железничкој станици протокол секције, увиђај и остала акта у овереном препису. Фамилија умрлог извештена је. Између 23. и 24. Марта. ноћу, непознато лице пуцало је из пушке на Станимира Видојковића из Пирковца, среза сврљишког, округа Нишког, и обранило га у главу. Станимир је опасно повређен. Лекарска помоћ указата му је и предузете оу мере да се зликовац пронађе. 2 0. Марта у 10 сахати ноћу, убијен је из пушке Мата Златић, из Конарева, среза жичког, округа чачанског. Убиство је извршио Раденко Богавац онд. који је одмах ухваћен, и дело признао. Признање ое слаже са исказом оведока очевидаца. Повод убиотву је недозво! љени блудни однос убице оа женом убијеног. | Ноћу између 17. и 18. Марта, непажњом : укућана, запаљена је кућа Драгутина и Сретена 1 Милинконића, из Брежђа, окр. ваљевског, и сва ј изгорела. Штета износи 910 динара. Других жртава није било. 17. Марта раденици Данила Јанковића, из Жупањца, среза колубароког, окр. београдског, које је оп беснравно одвео у шуму да секу јапију, — иепажњом њиховом запале шуму, и ватра се иочне ширити у свима правцима те тако причини штету на 25 00 динара, и то: у селској шуми 1500 а у приватној 1000 динара, пожар је истог дана угашен. Раденици су одмах побегли куд који, а над Данилом, који није водио довољног надзора над овима повешће се истрага, и предати суду, јер по чл. 105 Зак. о шумама одговоран је за накнаду штете. 16. марта уааљена је ограда од забрана Милоја Милосављевића, из Сибнице, ореза левачког, окр. моравског, уолед чега је спржена гора у забрану, штете нема велике. Овај је пожар олучајно проузрокован. Чобани : Макоим Николић, Јеремија Максимовић и Војин Цветковић, онд. грејали се поред ватре, па је ветар ватру разнео. Увиђајем чињеним на лицу места, није се могла штета оценити пошто ое но зна хоће ли се спржена дрва осушити. Ноћу 31. марта у селу Ђуришцу општине рибарске ср. сврљишког, у неком виру нађено је мртво мушко дете Јевте Марковића, које је старо 6 година. Наређена је најстрожа истрага. 16. Марта убијен је Милош Милинковић, из Брекове, среза ариљоког, кривци су у рукама власти. Између 18. и 19. Марта ноћу, изгорела су два вајата и магаза и у овој храна и земљоделски алат, Љубомиру Блажићу, из Забрежја, среза посавског, окр. ваљевског. Кривац непознат, истрага је одмах предузета, штета износи 4 000 динара.

Садржај : I. Службени део: —- II. Стручни и научни део: 1) Познавање и употреба оружја за иследнике; 2) Социјални фактори криминалитета; 3) Убиства из алкохоличног лудила; 4) Примена хипнотизма код осуђеника. — III. Поучно забавни део: 1) Аманет; 2) Кроза злочин; 3) Из отаре . полицијске архиве. — IV. Поуке и обавештења. — V Службене објаве: 1) Тражи ое; 2) Потере; 3) 1Ша ко зна ; 4) Крнминалне белешке и догађаји у земљи.

ШТАМПА КРАЉ СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ БР. 14